Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Στουρνάρας για τη SIEMENS

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Ζήτημα Γιάννη Στουρνάρα εγείρει και πάλι η συμπολίτευση αυτή τη φορά μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής η οποία ανακοίνωσε ότι θα καλέσει τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος να δώσει εξηγήσεις για το αν υπέγραψε ή όχι εκπρόθεσμα τον συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens.

Λίγες ημέρες μετά τις ευθείες βολές τις οποίες εξαπέλυσε κατά του Γιάννη Στουρνάρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςγια το θέμα του ΕΚΑΣ αλλά και τις έντονες φήμες που κυκλοφόρησαν περί δυσαρέσκειας της κυβέρνησης για τη στάση του στο ζήτημα της διαφύλαξης της μυστικότητας της μη πληρωμής της δόσης των 300 εκ. ευρώ στο ΔΝΤ η συμπολίτευση έβαλε και πάλι στο «κάδρο» τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας μέσω της πλειοψηφίας που διαθέτει στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ειδικότερα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου που προεδρεύει στην εν λόγω Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την επιτροπή να καλέσει σε ακρόαση τον κ. Στουρνάρα για  το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η κυρία Κωνσταντοπούλου χαρακτήρισε μάλιστα «μη σύννομο» τον συμβιβασμό λόγω παρέλευσης της σχετικής προθεσμίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας λειτουργεί πλέον ως οιονεί Εξεταστική Επιτροπή η οποία έχει τη δυνατότητα να διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες και να μετεξελιχθεί μάλιστα ακόμη και σε προανακριτική επιτροπή.

Τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη γερμανική εταιρεία στηλίτευσε πάντως και ο Σήφης Βαλυράκης, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2010 για την υπόθεση Siemens. Ο κ. Βαλυράκης ο οποίος  έχει χαρακτηρίσει την υπόθεση το «μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης» στην Ελλάδα καταλόγισε αδράνεια στις δικαστικές αρχές και απροθυμία στον πολιτικό κόσμο να διαλευκάνει την υπόθεση. Εκτίμησε, μάλιστα, ότι από την υπόθεση το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε κατά 2 δις ευρώ μέσω παράνομων προμηθειών ύψους 10% που επιβάρυναν της δημόσιες συμβάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι αιχμές για τη στάση του κ. Στουρνάρα είχε αφήσει και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης καθώς είχε χαρακτηρίσει «ντροπή» τον συμβιβασμό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens. «Είναι ένας συμβιβασμός  με ευτελή τιμήματα για το Δημόσιο που δείχνει υποταγή» είχε τονίσει από το βήμα της Βουλής ο κ. Βαρουφάκης. Είχε ανακοινώσε επίσης ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχει συσταθεί ειδική ομάδα με αντικείμενο τη διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens.

ΜΧ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here