Μετά τον Μάνο Αντώναρο, στην Εντατική από Νόσο Λεγεωνάριων και ο Άκης Σακελλαρίου

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Α΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» νοσηλεύεται  ο δημοφιλής  ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου, που μάθαμε ότι νοσεί επειδή αντικαταστάθηκε στο ρόλο του ξαφνικά.
Αρχικά  δεν υπήρχαν πληροφορίες, αλλά αργότερα έγινε γνωστό  ότι παρουσίασε βαριά πνευμονία λόγω του βακτηρίου legionella.
Υπενθυμίζουμε οτι το νόσημα αυτό, που συχνά κρύβεται σε air cοndition, έγινε αιτία να πεθάνει πρόωρα πριν από 15 μέρες ο δημοσιογράφος Μάνος Αντώναρος, μετά απο μάχη 10 ημερών στην Εντατική του Ευαγγελισμού

Όταν κάποιος εκτεθεί στο βακτήριο που προκαλεί τη νοσο, εκδηλώνει συμπτώματα μέχρι και μέσα σε 20 μέρες.

Ο Σακελλαρίου νοσηλευόταν στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΚΑΑ) του Α’ Παθολογικού Τομέα του νοσοκομείου, ωστόσο η μεταφορά του στην άλλη ΜΕΘ ήταν μονόδρομος καθώς το ΚΑΑ θα διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του προκειμένου να γίνει η προγραμματισμένη απολύμανση.

Ο ηθοποιός πήγε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» την περασμένη Παρασκευή και διασωληνώθηκε στην Εντατική το Σάββατο.

Η κλινική εικόνα του ασθενούς χαρακτηρίζεται σοβαρή από τους γιατρούς. Το βακτήριο legionella άλλωστε είναι υπεύθυνο για σοβαρή λοίμωξη των πνευμόνων, σε κάποιες περιπτώσεις και θανατηφόρα. Το πώς προσβλήθηκε ο οργανισμός του από το βακτήριο legionella δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Ούτε για το Μανο Αντώναρο είχαν καταλήξει σε συμπέρασμα για τον τόπο έκθεσης στο βακτήριο και την αιτια της λοίμωξης, όμως τα δυο περιστατικά δεν αποκλείεται να σχετίζονται, δηλαδή οι δύο τους  ίσως  βρέθηκαν στο ίδιο θέατρο ή στο ίδιο κέντρο διασκέδασης ή στην ίδια πισίνα ή στο ίδιο spa. Αυτό έχει σημασία, προκειμένου να απολυμανθούν οι μονάδες κλιματισμού του χώρου αυτού αν αιτία είναι βεβαίως τα κλιματιστικά και όχι κάποια άλλη. Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα δυο κρούσματα συνδέονται πέραν της επαγγελματικής συνάφειας δημοσιογράφων και καλλιτεχνών.

Ο  Άκης Σακελλαρίου είναι διασωληνωμένος και λαμβάνει ισχυρό σχήμα αντιβιοτικών για να καταπολεμηθεί  το βακτήριο.

Η νόσος των λεγεωναρίων

Το συγκεκριμένο βακτήριο (legionella) βρίσκεται συνήθως στα συστήματα νερού, ενώ αποικίζει εύκολα όλα τα συστήματα ύδρευσης όπως και το δίκτυο παροχής θερμού και κρύου νερού π.χ. σε πισίνες, spa, συντριβάνια. Ονομάστηκε νοσος λεγεωναρίων επειδή έγινε γν στό απο τη νοσηση πολλώ μισθοφορων της λεγεώνας που νοσησαν εξαιτιας των μολυσμενων air condition του ξενοδοχείου τους.

Η νόσος των λεγεωνάριων είναι μια βαριά μορφή πνευμονίας (λοίμωξη των πνευμόνων), η οποία οφείλεται στο βακτήριο Legionella. Έχει θνητότητα περίπου 5–10%, δηλαδή περίπου 5 με 10 άτομα από τα 100 που θα νοσήσουν, θα έχουν μοιραία κατάληξη.

Ωστόσο, δεν νοσούν όλοι όσοι εκτίθενται στο βακτήριο Legionella. Περισσότεροι ευάλωτοι, που συγκαταλέγονται στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου και που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν από Legionella, είναι όσο έχουν επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό με χρόνιες ασθένειες, οι καπνιστές, καθώς και οι ηλικιωμένοι.

Η νόσος ξεκινά συνήθως με πυρετό, ρίγος, κεφαλαλγία και πόνο στους μυς. Στη συνέχεια εμφανίζονται ξηρός βήχας και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί να εξελιχθούν σε βαριά πνευμονία. Το ένα τρίτο περίπου των ασθενών παρουσιάζει επίσης διάρροια ή έμετο, ενώ οι μισοί ασθενείς εκδηλώνουν  σύγχυση ή παραλήρημα.

Όλα αυτά τα συμπτώματα εκδηλώνονται από δύο έως δέκα ημέρες μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν έως και τρεις εβδομάδες αργότερα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να νοσηλευθούν και να λάβουν θεραπεία με την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, ενώ η διάγνωση της συγκεκριμένης αναπνευστικής λοίμωξης γίνεται με ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις.

Η νόσος των λεγεωναρίων και η βαριά πνευμονία προκαλείται από  βακτήρια του γένους Λεγεωνέλλα Οι λεγεωνέλλες είναι υδρόβια βακτήρια που πάντως μπορούν να ζήσουν και  στο έδαφος. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν σε θερμοκρασίες ανάμεσα στους  20°C και 55°C, με ιδανική θερμοκρασία τους 35°C. Ευνοϊκοί παράγοντες για την ανάπτυξη είναι η παρουσία σκουριάς ή φυκιών. Όταν μολύνει τον άνθρωπο, το βακτήριο μπαίνει μέσα στα μακροφάγα και τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα και αναπαράγεται μέσα στα κύτταρα

Οι λεγεωνέλλες μεταδίδονται μέσω της εισπνοής  εναιωρήματος νερού ή/και χώματος το οποίο έχει επιμολυνθεί με βακτήρια.Ανάμεσα στα περιβάλλοντα στα οποια  αναπαράγονται είναι οι ψυκτικοί πύργοι, οι υγραντήρες και τα μεγάλα συστήματα κλιματισμού. Το όνομά τους το πήραν επειδή η πρώτη επιδημία έλαβε χώρα το 1976 σε ένα ξενοδοχείο στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, όπου συνεδρίαζε η Λεγεώνα της Αμερικής.

Η νόσος προσβάλλει συχνότερα άτομα άνω των 50 ετών και συχνά καπνιστές ή άτομα που πάσχουν από αναπνευστικά νοσήματα ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή. Θεωρείται ότι πάνω από το 80% των περιστατικών λεγεωνέλλωσης δεν καταγράφονται, επειδή δεν γίνονται αντιληπτά και θεωρούνται συνήθως βαριές πνευμονίες.  Επίσης η διάρροια που καμέα φορά παρουσιάζεται ως σύμπτωμα, αποπροσανατολίζει τους γιατρούς και το μυαλό τους δεν πάει στη λεγεωνέλλωση.

Πέρσι την Ελλάδα είχαν καταγραφεί περί τα 42 περιστατικά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here