Ενόχληση Μαξίμου από την απροκάλυπτη κινδυνολογική παρέμβαση του ΣΕΒ στην πολιτική και εκλογική διαδικασία

Την δυσφορία του Μαξίμου, προκάλεσε η ανοικτή ανάμιξη του ΣΕΒ στη πολιτική διαδικασία και συμβουλές που επιχειρεί να δώσει κυρίως στη κυβέρνηση αλλά και στα άλλα κόμματα. Αφορμή για την νέα ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης-ΣΕΒ αποτέλεσε η «ανησυχία που εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Θ. Φέσσας, για την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και τις προεκλογικές παροχές, καθώς όπως είπε,  μόνο πρόβλημα δημιουργούν στην οικονομία τη στιγμή που σύμφωνα με εκείνον, απαιτείται εγρήγορση και όχι χαλάρωση.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, όπως σημείωσε στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου του ΣΕΒ για τις επενδύσεις, εγκυμονεί τον κίνδυνο παροδικής ύφεσης.

Κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για παρέμβαση πολιτικού χαρακτήρα του προέδρου του ΣΕΒ, που ταυτίζεται με τις θέσεις της Ν.Δ υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, όπως πολλές φορές έχει γίνει και στο παρελθόν, ενώ υποστήριζαν ότι τους επόμενους μήνες θα φανεί ότι η ανησυχία του κ. Φέσσα ότι θα υπάρξει κίνδυνος ύφεσης θα διαψευστεί, καθώς η οικονομία «πάει καλά και θα πάει καλύτερα».

Οι ανησυχίες του προέδρου του ΣΕΒ έρχονται αμέσως μετά τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο, ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου από την 1η Ιανουαρίου 2020 (προνομοθετημένο μέτρο, μαζί με τη μείωση των συντάξεων λόγω προσωπικής διαφοράς από 1/1/2019 που καταργήθηκε πριν εφαρμοστεί), αλλά και τις πληροφορίες («Εφ.Συν.» 17/4/2019) για μόνιμα μέτρα φοροελάφρυνσης που επεξεργάζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με στόχο να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Το υπό εξέταση «καλάθι» μέτρων που θα δώσουν ανάσα στα νοικοκυριά είναι: μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μείωση του πρώτου συντελεστή της φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους από το 22% στο 20% και διατήρηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές.

Η δημοσιονομική πειθαρχία είναι ζητούμενο και για τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υψηλόβαθμο μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βάλντις Ντομπρόβσκις, αλλά, επειδή προεκλογική περίοδο έχουμε και στις Βρυξέλλες, πρέπει να… κρατούνται και οι ισορροπίες.

Σε συνέντευξή του στο ελληνικό οικονομικό site, www. euro2day.gr, έστειλε μήνυμα στα τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας να μην ξεφύγουν στις προεκλογικές εξαγγελίες για μεγάλες παροχές, καθώς οποιοσδήποτε δημοσιονομικός εκτροχιασμός θα «διορθωθεί» στο μέλλον μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου και των εκθέσεων προόδου.

«Παράθυρο…»

Ωστόσο, όταν ερωτήθηκε για το αν η μείωση του αφορολόγητου το 2020 «είναι γραμμένη σε πέτρα», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη εφαρμογής του μέτρου:

«Η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι, εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός.

»Οπως θυμάστε, το ίδιο συνέβη και με τις περικοπές των συντάξεων. Η Κομισιόν είναι ανοικτή και, εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος και (το αφορολόγητο εισόδημα) αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τότε θα το υποστηρίξουμε.

»Για εμάς, το κύριο ζήτημα είναι να τηρήσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχεια να συζητήσουμε πώς να δαπανηθούν τα πρόσθετα έσοδα».

16 δισ. εν αναμονή

Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων πρέπει να καταστεί εθνικός στόχος ώστε να αντισταθμιστεί το επενδυτικό κενό που για την επόμενη πενταετία εκτιμάται στα 100 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Θεόδωρο Φέσσα.

Ηδη, πάντως, όπως είπε, είναι εκφρασμένη η πρόθεση μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων να υλοποιήσουν εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις ύψους 16 δισ. ευρώ.

Αυτές οι επενδύσεις από τα μέλη του ΣΕΒ, μόνο αμελητέες δεν είναι, όπως είπε ο Θ. Φέσσας, και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι θα προκύψουν κατά βάση από ίδια κεφάλαια, τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση από τις χρηματαγορές αλλά και ο τραπεζικός δανεισμός δεν είναι εύκολες υποθέσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει μια «ριζικά διαφορετική λογική επενδυτικών μεταρρυθμίσεων».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here