Στην δημοσιότητα ολόκληρη η έκθεση Πισσαρίδη

Την αναλυτική Έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Μεταξύ άλλων, προτείνονται δράσεις που αφορούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία της οικονομίας, ώστε να διευκολυνθεί η παραγωγική δραστηριότητα.

Οι προτάσεις της αποτελούν ουσιαστικά το μνημόνιο Μητσοτάκη στη χώρα. Πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομιας και της κοινωνίας, σε βάρος των συμφερόντων της κοινωνίας. Είναι ένα σχέδιο που ευνοεί τους λίγους σε βάρος των πολλών.

Σε όλα τα επίπεδα, το σχέδιο Πισσαρίδη, που υιοθετεί πλήρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εκυπηρετεί την ανασυγκρότηση της εληνικής ολιγαρχίας και των συμμάχων της. Συνοπτικά προωθεί την ιδιωτικοποίηση της επικουρική ασφάλισης αλλά εμμέσως και της εκπαίδευσης, με αξιολόγηση σχολείων.

  • Όσον αφορά την επικουρική ασφάλιση προβλέπεται «μετάβαση από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα επικουρικής σύνταξης, με άμεση εφαρμογή για όσους εισέρχονται στην αγορά εργασίας και εθελοντικά για όσους άλλους εργαζόμενους το επιθυμούν». Ουσιαστικά πρόκειται το ασφαλιστικό Πινοσέτ: ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και δραματική μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων. Η ιδιωτικοποίηση φαίνεται και μέσα από την αναφορά σε «οριστικοποίηση αποτελεσματικού πλαισίου εποπτείας για τα ασφαλιστικά ταμεία στον δεύτερο πυλώνα, συμπεριλαμβανομένου και ενός δημόσιου ταμείου».
  • Δίνεται έμφαση στην αρπαγή περιουσιών από τις τράπεζες, καθώς επισημαίνεται πως χρειάζεται «ταχύτερη μείωση των προβληματικών δανείων από τις τράπεζες» και «αποτελεσματική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα»
  • Η Έκθεση προβλέπει «φορολογικά κίνητρα για αύξηση μακροχρόνιας αποταμίευσης των νοικοκυριών στην κατεύθυνση ανάπτυξης της εσωτερικής κεφαλαιαγοράς». Εδώ πραγματικά η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά: Τι θα αποταμιεύσουν τα νοικοκυριά; Τα λεφτά που δεν θα έχουν; Αέρα κοπανιστό;
  • Για τα σχολεία οι συντάκτες της Έκθεσης επιθυμούν «αύξηση του μέσου μεγέθους των σχολικών μονάδων, με ουσιαστική αυτονομία συμπεριλαμβανομένων και των προσλήψεων, και αξιολόγησή τους». Με άλλα λόγια οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα προσλαμβάνονται από τα σχολεία. Με τι κριτήρια; Πώς θα πληρώνονται από τα «αυτόνομα» σχολεία; Προφανώς πάμε σε σχολεία δύο ταχυτήτων
  • «Ριζικός εκσυγχρονισμός συστήματος διακυβέρνησης στην ανώτατη εκπαίδευση» γράφει η Έκθεση. Προφανώς επιθυμεί πανεπιστήμια με οικονομική εξάρτηση από επιχειρήσεις
  • «Μεγαλύτερη αυτονομία δημόσιων νοσοκομείων».
  • Οι στόχοι που θέτει για την ανάπτυξη είναι εξωπραγματικοί. Το σχέδιο «ως στόχο την ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά ποσοστό της τάξης του 3,5% για την επόμενη δεκαετία, κατά μέσο όρο». Ο στόχος μοιάζει εντελώς ανεδαφικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τη στιγμή που εξελέγη η ΝΔ σημειώθηκαν απανωτές μειώσεις του ΑΕΠ σε επίπεδο τριμήνων.
  • Προβλέπει ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά 1%. Με αυτό το σκεπτικό το 2030 η ανεργία θα φτάσει το 7%, δείχνοντας ότι η εργασία δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μέσα σε τέσσερα χρόνια (από το 2015 μέχρι το 2019) η ανεργία από το 27% έφτασε το 17%, μειούμενη κατά 10 μονάδες

Η  έκθεση εδώ

485625829-πισσ

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here