Στην ατζέντα της συνόδου κορυφής οι τουρκικές προκλήσεις και τα μέτρα

Στη σκιά των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες η σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που μαζί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη θα θέσουν το θέμα των παράνομων γεωτρήσεων από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εσωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση συγκεκριμένα μέτρα.

Οι ηγέτες αναμένεται να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο όμως Αθήνα και Λευκωσία πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι καθώς δύσκολα θα ληφθούν αποφάσεις.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».

»Δεν περιμένω να παρουσιαστούν τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της συνόδου κορυφής το απόγευμα της Πέμπτης, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα.

Ο πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, 20 και 21 Ιουνίου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα  του Πρωθυπουργού:

Πέμπτη, 20 Ιουνίου

12:00 Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES

14:00 Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

15:00 Έναρξη εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:15 Δείπνο εργασίας

 

Παρασκευή, 21 Ιουνίου

08:30  Άφιξη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

09:30 Έναρξη εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης

12:30 Συνέντευξη Τύπου

Το πρόγραμμα είναι σε ώρα Βρυξελλών (-1)

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here