Στην Αθήνα σήμερα ο Μάθιου Νίμιτς

Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα και αύριο τα Σκόπια, ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προωθώντας τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. 

 Μοναδικό αντικείμενο της επίσκεψης Νίμιτς η συζήτηση των προτάσεων που παρουσίασε στις 17 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, για την ονομασία της πΓΔΜ κι όλα τα συναφή ζητήματα.

 

Τα ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς στα σλαβικά είναι τα ακόλουθα:

  •     Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας)
  •     Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας)
  •     Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας
  •     Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη)

Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι Nova Makedonija, Severna Makedonija, Gorna Makedonija, Vardarska Makedonija

Αισιοδοξία Πάιατ  
«Αισιόδοξος» για την εξέλιξη του ζητήματος της πΓΔΜ δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, χθες το βράδυ.
«Στηρίζουμε τον Μάθιου Νίμιτς και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών. Είμαι αισιόδοξος. Και θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική, να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας» επισήμανε ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος -αναφερόμενος στα Δυτικά Βαλκάνια- τόνισε ότι «είναι προς το συμφέρον τους να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here