Στην Αθήνα ο «εμφύλιος» ΠΑΜΕ – ΓΣΕΕ

Μετά την ματαίωση του συνεδρίου της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα, στην Αθήνα πλέον η αντιπαράθεση για «τραμπούκους που θέλουν να επιβάλλουν την άποψή τους»  και για «νόθους συνέδρους με ανώνυμες εταιρείες και εκπροσώπους της εργοδοσίας»

Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο της ΓΣΕΕ στην Καλαμάτα για την εκλογή νέας διοίκησης ματαιώθηκε επειδή το ΠΑΜΕ απαιτούσε να μη συμμετάσχουν «μη νόμιμα εκλεγμένοι σύνεδροι» για τους οποίους είχε στείλει και εξώδικο, ενώ η  διοίκηση της ΓΣΕΕ επέμεινε να συμμετάσχουν κανονικά.

Όταν διαφάνηκε το αδιέξοδο, η πλειοψηφία των συνέδρων συνυπέγραψε εξουσιοδότηση προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να γίνουν εκλογές. Διαφορετικά θα πρέπει το δικαστήριο μετά την υποβολή αιτήσεων από Ομοσπονδίες ή Εργατικά Κέντρα να διορίσει Διοίκηση στη ΓΣΕΕ η οποία  θα αναλάβει να διεξάγει νέες εκλογές.

Διορισμένη διοίκηση από τα δικαστήρια είχε προκύψει ξανά το 1985, όμως τότε εκείνοι που προκάλεσαν το αδιέξοδο ήταν της ΠΑΣΚΕ (δηλ. της συνδικαλιστικής παράταξης που πρόσκειτο στο ΠΑΣΟΚ)

Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο τις αμέσως επόμενες ημέρες που απομένουν μέχρι την επίσημη λήξη της θητείας της σημερινής Διοίκησης, αναμένεται να συνεδριάσει το προεδρείο της Συνομοσπονδίας, ώστε να αποφασιστεί η διεξαγωγή νέων αρχαιρεσιών εντός δυο μηνών σε νέα ημερομηνία και τοποθεσία αλλά με τους ίδιους συνέδρους.

Το ΠΑΜΕ εξαρχής κατήγγειλε νοθεία στις εκλογές ανάδειξης αντιπροσώπων και έκανε λόγο για εργατοπατερισμό και για εργοδοτικό συνδικαλισμό. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις της πλειοψηφίας καταγγέλλουν το ΠΑΜΕ για «κλίμα βίας, τρομοκρατίας, εκφοβισμού και φθηνή προπαγάνδα».

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος χαρακτήρισε πρωτοφανείς «τις βιαιότητες και τους τραμπουκισμούς που δεν επιτρέπουν στους συνέδρους να ασκήσουν τα νόμιμα και δημοκρατικά δικαιώματά τους». Ο ίδιος κατηγόρησε το ΠΑΜΕ πως θέλει να διαλύσει τα συνδικάτα και να οδηγήσει σε διορισμούς τις ηγεσίες τους.

Από την πλευρά του ΠΑΜΕ οι συνδικαλιστές λένε:

«Αν θεωρούν ότι θα στρογγυλοκαθίσουν στα γραφεία τους στην Πατησίων σαν να μη συμβαίνει τίποτα είναι πολύ γελασμένοι. Ενα σωρό σωματεία-σφραγίδες, εκπρόσωποι ανωνύμων εταιρειών και εκπρόσωποι εργοδοτών βρέθηκαν ξαφνικά εκλεγμένοι και η ΓΣΕΕ τους αποδέχεται. Εμείς όχι.»

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θεωρεί ότι το ΠΑΜΕ αντιδρά και θέλει την διάλυση, επειδή δεν θέλει να υπογράψει ρεαλιστικές συλλογικές συμβάσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here