Στην Αλεξανδρούπολη είχαν εστιασθεί οι Ρώσοι πράκτορες (λένε οι Financial Times) – Ίσως δωροδόκησαν ακροδεξιούς και πλεύρισαν στρατιωτικούς

Η συντηρητική βρετανική εφημερίδα Financial Times δημοσιεύει περίεργες λεπτομέρειες για την δράση των Ρώσων πρακτόρων στην Ελλάδα με στόχο τον ξεσηκωμό φορέων και ομάδων εναντίον της επίλυσης του Σκοπιανού, ώστε η FYROM να μη μπει στο ΝΑΤΟ.

Δημοσιεύει φυτογραφία από συλλαλητήρια και έχει αρκετές λεπτομέρειες (αν αληθεύουν φυσικά)  που δεν τις χουν ούτε καν Έλληνες δημοσιογράφοι. Επίσης αφήνει αιχμές για το σύνολο των Ποντίων ως πιθανά υποχείρια των Ρώσων και μιλά για ελληνικό ακροδεξιό κόμμα που θα απευθύνεται κυρίως σε εθνικιστές με στόχο να «παίξουν» το παιχνίδι των Ρωσων. Με δυο λόγια, εμφανίζει ως εν δυνάμει πράκτορες των Ρώσων όσους έχουν διαφορετική γεωπολοτική αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Επίσης δημοσιεύει προσβλητικά σχόλια (ότι στην φτωχή Αλεξανδρούπολη οι Ρώσοι αγοράζουν υποστήριξη με 20.000 ευρώ) και υπαινίσσεται ότι στήνεται  κόμμα με φιλορωσική ρητορική

Συγκεκριμένα η δημοσιογράφος που το υπογράφει (και που πάντα γράφει όταν π.χ. παίρνει άδεια εξόδου ο Κουφοντίνας) αναφέρει ότι Ρωσοι με κεντρικό πυρήνα την Αλεξανδρούπολη όπου υπάρχει «κοινοτητα Ρώσων με διασυνδέσεις» προσέγγισαν ακροδεξιούς, στρατιωτικούς, ιερείς, δημάρχους, ελληνορωσικές ομάδες, και προσπάθησαν να τους δωροδοκήσουν, αλλά ένας αξιωματικός ενημέρωσε σχετικά τους ανωτέρους του και έτσι η υπόθεση έφτασε στο υπουργείο Εξωτερικών και στις γνωστές αντιδράσεις.

Δεν ξέρουμε φυσικα ουτε αν αληθεύουν όλα όσα αναφέρει ούτε αν ευσταθεί ειδικά  η λεπτομέρεια ότι η υποθεση αποκαλύφθηκε απο Έλληνα αξιωματικό, γιατί δύσκολα θα πίστευε κανείς ότι  οι Ρώσοι θα προσπαθούσαν να δωροδοκησουν εν ενεργε΄΄ια στρατιωτικό και μάλιστα χωρις να διαφαίνεται το κίνητρο -δηλαδή ο στρατιωτικός τι θα έκανε ακριβώς; Πραξικόπημα; Τι νοημα θα είχε η ριψοκινδυνη προσέγγισή του δια δωροδοκίας; Είναι λογικα  πιο πιθανό οι κινήσεις των Ρώσων (που ασφαλως και προσπαθούν σταθερά να μην μπει η FYROM στο ΝΑΤΟ) να έφτασαν στα «αυτιά» του ελληνικού υπουργειου Εξωτερικων με άλλο τρόπο, ισως π.χ. από αμερικανους πράκτορες που παρακολουθούσαν τις κινήσεις των ρωσων «συναδέλφων» τους

Η βρετανίδα δημοσιογράφος γράφει:

«Οι Ρώσοι εχουν επικεντρωθεί στην Αλεξανδρούπολη για να διερυνουν την επιρροή τους στην νοτιοανατολική Ευρώπη και  να αποτρέψουν τη διευρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στην πόλη αυτή ζει μια μικρή κοινότητα Ρώσων υπηκόων με ελληνικές διασυνδέσεις. Δύο Ρώσοι διπλωμάτες  που απελάθηκαν αυτή την εβδομάδα για δραστηριότητες που φέρονται να παραβιάζουν την ελληνική νομοθεσία, ήταν πολύ γνωστοί στο λιμάνι σύμφωνα με ατομα που γνωρίζουν τις δραστηριότητές τους. Οι διπλωμάτες κατηγορήθηκαν ότι συνεργάζονταν με επιχειρηματίες για να δωροδοκήσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους της περιοχής, ιερείς του ορθόδοξου κλήρου, και μέλη πολιτιστικών συνδέσμων και ακροδεξιών ομάδων στα βόρεια της χώρας ώστε να ξεσηκώσουν τον κόσμο εναντίον της συμφωνίας για το ονοματολογικό. Η Μόσχα όπως φαίνεται είναι αποφασισμένη να σταματήσει αυτή την εξέλιξη»

«Οι Ρώσοι ήθελαν να σταματήσουν οι συνομιλίες» είπε ένας ανώτερος διπλωματικός υπάλληλος της Ελλάδας.  «Αναβάθμισαν τις συνήθεις πρακτικές τους στη Μακεδονία και στη Θράκη, και σε αυτό δεν υπήρχε προηγούμενο -ήταν πρωτοφανές. Ακόμα και στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου, όταν η Ελλάδα ήταν ουσιαστικά η αιχμή του δόρατος στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, η χώρα μας και πάλι απέφυγε να απελάσει ανατολικοευρωπαίους διπλωμάτες. Μια ρωσική αποπειρα δωροδοκίας απέτυχε όταν ενας στρατιωτικός ανέφερε το γεγονός στον διοικητή του» λένε άτομα με γνώση των γεγονότων. Αλλοι δύο Ρώσοι διπλωμάτες που είχαν παρόμοια δράστη στο παρελθόν, απαγορεύθηκε να ξαναεισέλθουν στην Ελλάδα»

Στη συνέχεια, η  δημοσιογράφος, που μαλλον μπερδεύει το ΚΚΕ με το ΣΥΡΙΖΑ, θεωρει περίεργο το πώς έφτασε σε απελάσεις Ρώσων μια κυβέρνηση που ως κομμα  είχε άλλοτε ισχυρους δεσμούς με το Κρεμλίνο,

«Στην Αλεξανδρούπολη (γράφουν οι Financial Times) υπάρχει ένας ρωσικός σύνδεσμος ως πολιτιστικό κέντρο με χορηγούς Έλληνες και Ρωσους που έχουν δεσμούς με την Αγία Πετρούπολη  και οι οποίοι χρηματοδότησαν την ανέγερση  μιας νέας εκκλησίας  με τις ευλογίες του τοπικού επισκόπου Ανθίμου»

«Οι Ρώσοι διπλωμάτες θεωρείται (δεν λέει ποιοι το θεωρούν) ότι πλήρωσαν ακροδεξιές οργανώσεις μέσω ενός ντόπιου Ελληνα επιχειρηματία (της Αλεξανδρούπολης εννοεί μάλλον ως local)

«Μπορείς να αγοράσεις πολλή  υποστήριξη με 20.000-30.000 ευρώ σε περιοχές σαν την Αλεξανδρούπολη, όπου η ανεργία είναι υψηλή και οι νέοι άνθρωποι έχουν  μπουχτίσει με όλα τα πολιτικά κόμματα» είπε ένα άτομο

«Ενας δυτικός διπλωμάτης είπε:

«Πρόκειται για καλοδουλεμένη επιχείρηση  που λαμβάνει χώρα με το «καμουφλάζ»  της προώθησης των ελληνορωσικων δεσμών και της κοινής θρησκευτικής, ορθόδοξης κληρονομιάς»

Η δημοσιογράφος συνεχίζει εκτιμώντας ότι εχει σημασια πως ερχονται εκλογές και πως «δημιουργείται νέο  ακροδεξιό κομμα με έδρα τη βορειο Ελλάδα, οπου οι αντιδράσεις για την ονομασία είναι ισχυρότερες. Το κόμμα θα κάνει εκστρατεία με εθνικιστικά συνθήματα και θα μιλά για ενίσχυση των δεσμών με τη Μόσχα. Αυτό το κόμμα θα έχει αναμένεται την υποστήριξη των Ποντιων, μελών της ελληνικής μειονότητας στην πρώην Σοβιετική Ένωση  που μετανάστευσαν στην Ελλάδα μετα την κατάρρευση του κομουνισμού αλλά παραμένουν φτωχοί και περιθωριοποιημένοι.»

Το άρθρο καταλήγει ότι οι Πόντιοι είναι μια ομάδα στην οποία θα μπορούσαν να στοχεύουν οι Ρώσοι για τα σχέδιά τους.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here