Στην Αγία Πετρούπολη ο Τσίπρας τον Ιούνιο με πρόσκληση Πούτιν

O Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, μπορεί να μην πήγε τελικά στη Μόσχα για να παραστεί στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη νίκη κατα του ναζισμού(η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τη Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου), θα επισκεφθεί όμως την Ρωσία σ΄ένα μήνα προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Την πληροφορία μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, επικαλούμενο δήλωση της κ. Κωνσταντοπούλου η οποία είπε στο πρακτορείο:«Ο πρωθυπουργός με ενημέρωσε ότι θα βρίσκεται εδώ στις 18-20 Ιουνίου».

Σύμφωνα με το ΤΑΣΣ, η σχετική πρόσκληση επιδόθηκε από το Ρώσο πρόεδρο κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα (7-9 Απριλίου) και τη συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να είναι ένας από τους τιμώμενους πολιτικούς ηγέτες του Φόρουμ που διοργανώνεται ετησίως υπό την αιγίδα της ρωσικής προεδρίας στην ιδιαίτερη πατρίδα του προέδρου Πούτιν, με τον οποίο θα συναντηθεί εκ νέου κατ’ ιδίαν.

Ο κ. Τσίπρας, λόγω και των σημαντικών εξελίξεων όσον αφορά τη πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και την προετοιμασία των ελληνικών θέσεων ενόψει και του Eurogroup της Δευτέρας, δεν ταξίδεψε στη Μόσχα, εναρμονιζόμενος έτσι, εξ ανάγκης, με την επίσημη γραμμή των ηγετών της ΕΕ που δεν ανταποκρίθηκαν στη πρόσκληση του Ρώσου Προέδρου να παραστούν στη παρέλαση στη Κόκκινη Πλατεία.

Είχε προηγηθεί πάντως  τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρώσου Προέδρου και του Έλληνα πρωθυπουργού, κατά την οποία οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την θέληση τους να προσχωρήσουν οι συμφωνίες της Μόσχας για στενή ενεργειακή συνεργασία των δυο χωρών, με έμφαση στην κατασκευή του ρώσικου αγωγού φυσικού αερίου, μέσα σε ελληνικό έδαφος.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε την πρόθεση της Ρωσίας να χρηματοδοτήσει την εταιρεία(με συμμετοχή του δημοσίου), που θα αναλάβει την συνέχιση του αγωγού από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, με αποπληρωμή από τα μελλοντικά κέρδη της εταιρείας.

Η ελληνο-ρωσική ενεργειακή συνεργασία έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ, η οποία έστειλε ειδικό απεσταλμένο στην Αθήνα, τον κ. Ειμος Χοχστάιν, προκειμένου να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να ματαιώσει τα σχέδια αυτά. Σε επίσημη ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ εκφράζεται η ανησυχία της Ουάσινγκτον για την ελληνορωσική ενεργειακή προσέγγιση και προειδοποιείται η ελληνική κυβέρνηση ότι αν επιμείνει στην επιλογή της θα επέμβουν οι ευρωπαικές αρχές προστασίας του ανταγωνισμού!!

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here