Στίγκλιτς: Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Ελλάδα

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ)

«Ασυνάρτητο και οικονομικά άθλιο» χαρακτηρίζει το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην Αθήνα ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος Τζότζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο του «Συμποσίου της Σύμης».

Ο κ. Στίγκλιτς καταφέρεται με ιδιαίτερα σκληρούς όρους στους δανειστές και το τριετές πρόγραμμα υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ένας δρόμος προς τα εμπρός που οδηγεί σε ευμάρεια, αλλά ένα τελεσίγραφο: ή το δέχεσαι ή φεύγεις». Όπως εκτιμά η έξωθεν υποβολή όρων σχεδόν πάντα αποτυγχάνει. «Πρέπει να υπάρχει πρόγραμμα που σχεδιάζεται από την ίδια τη χώρα και να μην σχεδιάζεται με το πιστόλι στο κρόταφο άλλα με γνώμονα τα πραγματικά προβλήματα» προσθέτει.

«Η δική μου ερμηνεία» λέει ο κ. Στίγκλιτς «είναι ότι οι δανειστές κατέστησαν εξαιρετικά σαφές ότι δεν υπήρχε εναλλακτικός δρόμος, ότι αρνούνται να διαπραγματευτούν καλή τη πίστη . Αν κοιτάξει κανείς τον σχεδιασμό του προγράμματος, αντιπροσωπεύει απολύτως άθλια οικονομικά».

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος τάσσεται υπέρ μιας βαθιάς αναδιάρθρωσης του χρέους, χαρακτηρίζει λανθασμένη την γερμανική θέση για την πολιτική της λιτότητας και καταφέρεται εναντίον της τρόικα, υπογραμμίζοντας πως έχει δημιουργήσει τις χειρότερες δυνατόν συνθήκες για επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here