Στη Βουλή οι τροπολογίες για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και την ψήφο των αποδήμων-Στα τρία η Β΄ Αθηνών

Κατατέθηκαν οι τροπολογίες για την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών της Β’ Αθήνας και του υπολοίπου Αττικής καθώς και για τη ψήφο των απόδημων Ελλήνων, τις οποίες είχε προαναγγείλει ο Πάνος Σκουρλέτης στην αρχή της συζήτησης του «Κλεισθένη Ι» στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ως προς την τροπολογία που σχετίζεται με την κατάτμηση των μεγάλων Περιφερειών, προβλέπεται η διάσπαση της Β’ Αθήνας σε τρεις εκλογικές περιφέρειες και το υπόλοιπο Αττικής σε δύο. Συνοπτικά, προκύπτει ότι η Β’ Αθήνας σπάσει σε Βόρειο, Δυτικό και Νότιο Τομέα, ενώ το υπόλοιπο Αττικής χωρίζεται σε δύο περιφέρειες και συγκεκριμένα σε Ανατολική και Δυτική.

Πιο συγκεκριμένα, από τη διάσπαση της Β’ Αθήνας προβλέπονται τα εξής:

Β1′ Εκλογική Περιφέρεια Βορείου Τομέα Αθηνών που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Γαλατσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης – Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Ν. Ιωνίας, Παπάγου – Χολαργού, Πεντέλης, Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, Φιλοθέης – Ψυχικού και Χαλανδρίου.

Β2′ Εκλογική Περιφέρεια Δυτικού Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Βαρβάρας, Αγ. Αναργύρων – Καματερού, Αιφάλεω, Ιλίου, Περιστερίου, Πετρούπολης και Χαϊδαρίου.

Β3′ Εκλογική Περιφέρεια Νοτίου Τομέα Αθηνών, που αποτελείται από τους Δήμους: Αγ. Δημητρίου, Αλίμου, Βύρωνα, Γλυφάδας, Δάφνης – Υμηττού, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ζωγράφου,Ηλιούπολης, Καισαριανής, Καλλιθέας, Μοσχάτου – Ταύρου, Ν. Σμύρνης και Π. Φαλήρου.

Από την κατάτμηση του υπολοίπου Αττικής προκύπτει:

Α΄Εκλογική Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής που αποτελείται από τους Δήμους: Αχαρνών, Βάρης – Βούλας-Βουλιαγμένης, Διονύσου, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνα, Μαρκόπουλου – Μεσογαίας, Παιανίας, Παλλήνης, Ραφήνας – Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων – Αρτέμιδος και Ωρωπού.

Η τροπολογία ορίζει ακόμη ότι ο αρχηγοί κομμάτων αποκτούν το δικαίωμα να «κατεβαίνουν» σε τρεις εκλογικές περιφέρειες, έναντι δύο που προβλέπεται σήμερα.

Δείτε εδώ όλη την τροπολογία τροπολογία Β αθηνων

H ψήφος των αποδήμων

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής για το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (πρόγραμμα «Κλεισθένης Ι»).

Έργο της Επιτροπής είναι η καταγραφή και αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων εκλογέων που κατοικούν στο εξωτερικό, τις θεσμικές, οικονομικές, τεχνικές και πολιτικές παραμέτρους που σχετίζονται με το ζήτημα της ψήφου και τις ενδεχόμενες διαφορετικές δικαιοπολιτικές λύσεις που προκρίνονται για κάθε κατηγορία εκλογέων.

Μετά από διάστημα πέντε μηνών, η Επιτροπή θα πρέπει να εισηγηθεί προς τον υπουργό Εσωτερικών μία ή περισσότερες εναλλακτικές προτάσεις ώστε να το θέμα να ρυθμιστεί νομοθετικά.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα καταθέσει επεξεργασμένες προτάσεις προς περαιτέρω διακομματική διαβούλευση για το θέμα.

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα συμμετέχουν επίσης ο ειδικός γραμματέας Ιθαγένειας, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης της γενικής γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ένας εκπρόσωπος του Συνηγόρου του Πολίτη, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Εσωτερικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του υπουργείου Εσωτερικών, ο προϊστάμενος της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Διοικητικής Υποστήριξης του υπουργείου Εσωτερικών και έξι ειδικοί επιστήμονες ή εμπειρογνώμονες σε συναφή με το έργο της Επιτροπής θέματα.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here