Στη Βουλή δύο δικογραφίες κατά του Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά -Νέα στοιχεία από Ελβετία και Κύπρο

Στη Βουλή διαβιβάστηκαν δύο δικογραφίες κατά του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου για τα εξοπλιστικά προγράμματα, καθώς νέα στοιχεία  τραπεζικών λογαριασμών και off shore έφθασαν στις ανακριτικές αρχές από την Ελβετία και την Κύπρο.

Στο στόχαστρο της ποινικής διερεύνησης μπαίνει για πρώτη φορά το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας και όχι το αδίκημα της απιστίας, το οποίο έχει κριθεί ως παραγεγραμμένο.

Εστι, η Βουλή θα κληθει να κρίνει αν η πράξη που αποδίδεται στον Γιάννο Παπαντωνίου  τελέστηκε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, οπότε είναι και αυτή παραγεγαμμένη όπως και η απιστία, ή αν τελέστηκε επ ΄αφορμή των υπουργικών του καθηκόντων , οπότε με βάση και το «μοντέλο » που ακολουθήθηκε πρόσφτα στην υπόθεση της Novartis , το αδίκημα παραμένει … ζωντανό.

Σε αυτή την περίπτωση η δικογραφία θα πρέπει να επιστρέψει πίσω στην τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα στην ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμαναίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γιώργο Ευαγγέλου , προκειμένου να διερευνήσουν περαιτέρω τη βσυγκεκριμένη αξιόποινη πράξη και αν κρίνουν ότι συντρέχει λόγος να απαγγελθεί σε βάρος του πρώην Υπουργού συμπληρωματική κατηγορία και για το αδίκημα αυτό.

Όπως είναι γνωστό ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου έχουν κληθεί να απολογηθούν στο τέλος Σεπτεμβρίου για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος ), με βασικό αδίκημα αυτό της απιστίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχουν συντάξει οι δύο ανακριτές το οποίο αφορά δύο δικογραφίες για εξοπλιστικά προγράμματα και αριθμεί περισσότερες από 800 σελίδες , το ποσό της νομιμοποίησης ανέρεχεται σε περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ,ενώ κατά την κατηγορία η εκτιμώμενη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την κατηγορία ο Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος από την αρχή της ποινικής διερεύνησης της υπόθεσης αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξή του σε παράνομες δραστηριότητες , φέρεται να χρησιμοποίησε πλήθος τραπεζικών λογαραισμών και υπολογαριασμών μέσω των οποίων εκτελέστηκαν για λογαριασμό του εκατοντάδες κινήσεις εντός του χρηματοπιστωτικού τομέα , οι οποίες απέβλεπαν να καταστήσουν αδύνατο τον εντοπισμό των χρημάτων που αποκόμισε και ταυτόχρονα να προσδώσουν νομιμοφάνεια στις κινήσεις του αυτές.

Οι κύροι λογαριασμοί που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην Υπουργός για τη διακίνηση ύποπτων ρηματικών ποσών είναι 7 και αφορούν στιος ελβετικές τράπεζες EFG BANK, Credit Lyonnais (Suisse), UBS A.G,Gredit Suisse,Hypo Swiss Bank. Από αυτούς τους λογαριασμούς – κατά την κατηγορία πάντα – χρησιμοποήθηκαν 35 υπολογοριασμοί δια των οποίων φέρεται να εκτελέστηκαν εκατοντάδες κινήσεις επενδύσεων , με μοναδικό σκοπό να χάνεται κάθε φορά η πηγή της προέλευσης κάθε επιμέρους χρηματικού ποσού.

Ωστόσο, κατά την πορεία των σύνθετων αυτών κινήσεων διαπιστώθηκε ότι τα επίμαχα χρηματικά ποσά κατέληγαν σε συγκεκριμένο λογαριασμό δια του οποίου διαμοιράζονταν εν συνεχεία και πάλι σε άλλους λογαριασμούς , στους οποίους εμφανιζόταν ως συνδικαιούχος η Σταυρούλα Κουράκου και ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου ως τελικός αποδέκτης αυτών.

Τέλος, διαπιστώθηκε όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ότι μέρος των επίμαχων υπολογαριασμών είχαν κινηθεί σε 200 ουγγιές χρυσού και 600 ουγγιές ασημιού.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here