Στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα- Ψηφίζεται το Σάββατο ως κατεπείγον

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα Δευτέρα, το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της υποδόσης των δύο δις ευρώ. Το ν/σ θα συζητηθεί με την διαδικασία του κατεπείγοντος στις αρμόδιες επιτροπές από την Τρίτη και θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια, χωρίς διαρροές και άλλα προβλήματα όπως φαίνεται, το ερχόμενο Σάββατο.

Το πολυνομοσχέδιο, αν και ήτα γνωστό την Κυριακή, δεν προκάλεσε εντάσεις και ενστάσεις κατά τη συνεδρίαση της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που προοιωνίζεται θετική ψήφο στο Κοινοβούλιο από όλους τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας των 155 βουλευτών.

Το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα περιέχει ως αναμενόταν πολλά μέτρα με περικοπές συντάξεων και ευνοικών διατάξεων προηγούμενων νόμων, οι οποίες θεωρήθηκαν μονομερείς ενέργειες και καταργούνται. Παράλληλα εντείνεται ο πόλεμος κατά των φοροφυγάδων, με σκλήρυνση ποινικών διατάξεων αλλά και δεσμεύσεις λογαριασμών και του περιεχομένου των θυρίδων για όσους κατηγορούνται για φοροδιαφυγή άνω των 150.000 ευρώ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναδρομική αύξηση της φορολογίας των ενοικίων στο 15% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ και στο στο 35% για τα υψηλότερα, καθώς και την εφαρμογή όλων των ασφαλιστικών διατάξεων που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και θέτουν σε εφαρμογή τα γενικά όρια ηλικίας που είναι το 62ο  έτος με 40 χρόνια ασφάλισης; και το 67ο έτος με 15 ή περισσότερα χρόνια ασφάλισης.

Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το πρόγραμμα και, συνεπώς, δεν νοούνται δισταγμοί ή αμφιθυμίες στη στάση βουλευτών για ρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και προβλέπονται ρητά από το νέο πρόγραμμα.

Αλλωστε ο πρωθυπουργός είχε τονίσει την Κ.Ε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή του λεγόμενου «παράλληλου προγράμματος» σε ορίζοντα τετραετίας.

Η κυβέρνηση θεωρεί άμεση προτεραιότητα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, καθώς αυτή η διαδικασία αποτελεί τον σταθμό για τη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και την έναρξη της συζήτησης για την ρύθιση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here