Στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών με εντολή Σπίρτζη-Σε κατάσταση ανάγκης το νησί-Μεγάλες καταστροφές

ΦΩΤΟ: Ροδιακή

Εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) μεταβαίνει στη Σύμη, μετά από εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Το νησί έχει πληγεί σφοδρά από το κύμα κακοκαιρίας ‘Ευρυδίκη», έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές και έχει κηρυχθεί σε κατάσταση ανάγκης. Ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν ότι βρήκαν μπροστά τους με αποτέλεσμα αρκετά αυτοκίνητα να πέσουν στο λιμάνι.

Το συνεργείο των μηχανικών θα συνδράμει τόσο στην καταγραφή, όσο και στην πρώτη αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί.

Από το πρωί της Τρίτης βρίσκονται στο νησί ειδικά μηχανήματα που στάλθηκαν από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ομάδες εθελοντών που ξεκίνησαν την αποκατάσταση των ζημιών, ενώ από το βράδυ της Δευτέρας βρίσκεται επί τόπου και συντονίζει τις προσπάθειες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να πέρασαν, άφησαν όμως πίσω τους σοβαρές πληγές στο νησί.

Προτεραιότητα δίνεται στην απομάκρυνση των φερτών υλικών (λάσπες, πέτρες κ.ά.), καθώς και στην άντληση των υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών, αλλά και στην αποκατάσταση των προβλημάτων στις υποδομές, και κυρίως στο σταθμό της ΔΕΗ που πλημμύρισε.

Έως τώρα, πάντως, δεν έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του νησιού, αφού ο τοπικός σταθμός παραγωγής ρεύματος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας. Για να γίνει εφικτή η επαναφορά της ηλεκτροδότησης, επιχειρείται μεταφορά ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους από τη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί και οι δρόμοι του νησιού, το δίκτυο ύδρευσης, το δίκτυο αποχέτευσης, ενώ έχουν πλημμυρίσει καταστήματα και σπίτια.

Αυτοκίνητα στο λιμάνι

Ενδεικτικό της κακοκαιρίας που επικρατούσε στο νησί είναι το γεγονός πως το βραδύ της Δευτέρας τρία αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από ορμητικό χείμαρρο, με αποτέλεσμα να πέσουν στο λιμάνι.

Στο σημείο έσπευσε πλωτό του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος εγκλωβισμένος, ενώ μεγάλη ήταν και η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία απέστειλε από τη Ρόδο δέκα πυροσβεστικούς υπαλλήλους και εννιά αντλητικά μέσα, προκειμένου να συνδράμουν στην αντιμετώπιση των ζημιών.

Περαιτέρω, για την εκτίμηση της κατάστασης αλλά και για το συντονισμό των δυνάμεων που θα συνδράμουν στην αποκατάσταση των ζημιών, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κ. Καπάκη, τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Δέδε, και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here