Στη Σρι Λάνκα συζητούν να απαγχονίζουν όσους καταδικάζονται για εμπορία ναρκωτικών

Η τελευταία εκτέλεση θανατικής ποινής στη Σρι Λάνκα έγινε το 1976 για κατά συρροή δολοφονίες, αλλά τώρα η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επαναφέρει την ποινή του απαγχονισμού για την εκτέλεση εμπόρων ναρκωτικών.

Στις φυλακές της χώρας έχουν ήδη καταδικαστεί 19 άτομα σε θάνατο για υποθέσεις ναρκωτικών, αλλά η ποινή τους μετατράπεται μετά το 1976 σε ισόβια. Οι αρχές της Σρι Λάνκα υποστηρίζουν τώρα ότι ίσως η εκτέλεση είναι το πιο πρόσφορο μέτρο για να μειωθεί η εγκληματικότητα μια που πρόσφατα εισήχθησαν 100 κιλά ηρωίνης από συμμορία που οργανώθηκε  από άτομο που βρισκόταν στην φυλακή καταδικασμένο σε  ισόβια για εμπορία ναρκωτικών.

Λένε μάλιστα ότι «το δρόμο άνοιξαν οι Φιλιππίνες». Ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε έχει ξεκινήσει έναν ανηλεή πόλεμο κατά των εμπόρων και των διακινητών ναρκωτικών με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά δολοφονηθεί ακόμα και στο δρόμο ή με δίκες με συνοπτικές διαδικασίες περί τα 4.000 άτομα αναφέρουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Από εδώ και πέρα θα κρεμάμε όσους κατηγορούνται για υποθέσεις ναρκωτικών» ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Σρι Λάνκα βάζοντας τέλος σε ένα μορατόριουμ που ίσχυε τα τελευταία 50 χρόνια.

H Διεθνής Αμνηστία αντιδρά θεωρώντας ότι

*αφ΄ενός πολλοί άνθρωποι βρίσκονται καταδικασμένοι για εμπορία ενώ είναι μόνον χρήστες,

*αφ’ ετέρου θα αποτελεί πισωγύρισμα, καθώς 142 χώρες έχουν καταργήσει τη θανατική ποινή ως σκληρή και άδικη αλλά και αναποτελεσματική στην αποτροπή εγκλημάτων. Στην Ασία την ποινή κατήργησαν νομοθετικά  19 χώρες ενώ 7 την κατήργησαν στην πράξη αλλά όχι και νομοθετικά.

Το 2017 έγιναν εκτελέσεις σε 23 κράτη. Την τελευταία δεκαετία μόνον το 6% των κρατών   κάνει κάθε χρόνο εκτελέσεις πλέον και το 20% εκτελεί θανατικές ποινές σπανίως.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here