Στη Σύνοδο Κορυφής ο Τσίπρας για το προσφυγικό εν μέσω πιέσεων για κοινές περιπολίες στο Αιγαίο με Τουρκία

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ

Μία ακόμη Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών  για την προσφυγική κρίση πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ενώ συνεχίζονται οι τραγωδίες με απανωτά ναυάγια και θύματα στο Αιγαίο και εντείνονται οι πιέσεις για καλύτερη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων με κοινές περιπολίες Αθήνας-Αγκυρας.  

Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρεθεί αντιμέτωπος με παραινέσεις του Βερολίνου αλλά και του Ζ. Κ. Γιούνκερ, για συνεργασία με την Τουρκία στο θέμα αυτό. Ωστόσο η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοια σκέψη.

Η κυβέρνηση προσέρχεται στη σημερινή Σύνοδο στις Βρυξέλλες με ατζέντα που αφορά τόσο στα θέματα της υλοποίησης των υποχρεώσεων της ελληνικής πλευράς απέναντι στην Ευρώπη, με τα hot spots στα πέντε ελληνικά νησιά, δηλαδή τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης, όσο και για τα ζητήματα που θέτει η ελληνική πλευρά στην Ευρώπη. Αυτά αφορούν, μεταξύ άλλων, την επανεγκατάσταση (resetllement) των προσφύγων σε χώρες της Ευρώπης και τη μετεγκατάσταση (relocation) των προσφύγων σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, ενόψει και της επίσκεψης της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, είναι η διαδικασία ταυτοποίησης και επανεγκατάστασης να πραγματοποιείται απευθείας από την γείτονα χώρα (που αποτελεί την τελευταία χώρα από την οποία περνούν στην Ελλάδα) προς τις ευρωπαϊκές χώρες. Μείζον επιχείρημα για αυτό το ελληνικό αίτημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται νέες τραγωδίες με ανθρώπους που πνίγονται στο Αιγαίο.

Ένα ακόμη σημαντικό ζήτημα που ενδιαφέρει την Ελλάδα και για το οποίο η Ευρώπη δεν έχει λάβει ακόμα πρωτοβουλίες, αφορά, κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα των προσφυγικών ροών που υποδέχεται η χώρα (πέραν των Σύρων) αποτελείται από Αφγανούς πρόσφυγες, που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και για τους οποίους θα πρέπει να αναγνωρίζεται ο προσφυγικός χαρακτήρας.

Επιπλέον, στις θέσεις της ελληνικής ατζέντας συμπεριλαμβάνονται και αντισταθμιστικές ενέργειες (τεχνική και οικονομική υποστήριξη) που θα πρέπει να αναληφθούν εκ μέρους της Ευρώπης, ώστε να είναι υποστηρικτική, για τα νησιά που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου προσφύγων. Ακόμα, αφορούν και στην αύξηση των εκταμιεύσεων από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here