Στην Αθήνα το κουαρτέτο. Συνεδριάσεις κυβερνητικών συμβουλίων υπό τον Τσίπρα

ΦΩΤΟ: IN TIME

 

Σήμερα Τρίτη φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών προκειμένου να εξετάσουν τις προϋποθέσεις για την άμεση εφαρμογή των μέτρων του πρόσφατα ψηφισμένου πολυνομοσχεδίου, ώστε να εκταμιευτεί η δόση των 2 δις ευρώ. Η επικεφαλής του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα Ντέλια Βελκουλέσκου καθώς και οι εκπρόσωποι των υπόλοιπων θεσμών θα συζητήσουν με τις ελληνικές αρχές και την οριστικοποίηση μέτρων που θα πρέπει να υλοποιηθούν μέχρι και το Νοέμβριο, στην πλέον κρίσιμη φάση για το νέο μνημόνιο.

Το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές της Ευρωζώνης, μεταδίδει ότι το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες δεν πληροί όλες τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της υποδόσης, και άρα οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-κουαρτέτου θα πρέπει να συνεχιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να θέσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες τις εκκρεμότητες που απομένουν για να συμπληρωθούν τα 49 προαπαιτούμενα και παράλληλα θα δρομολογήσουν τα επιπλέον μέτρα.

Στο μεταξύ υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού  αρχίζει σήμερα στις 10:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, κοινή σύσκεψη του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ).

Τα θέματα της σύσκεψης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών,  ο δεύτερος γύρος προαπαιτούμενων, ενώ το κρίσιμο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των κυβερνητικών συμβουλίων


Τι περιλαμβάνει η δεύτερη λίστα προαπαιτούμενων

1. Δεύτερη φάση του Ασφαλιστικού:

  • στενότερη σύνδεση εισφορών – παροχών, που οδηγεί σε χαμηλότερες συντάξεις
  • αύξηση εισφορών ΟΓΑ
  • νέος υπολογισμός εισφορών του ΟΑΕΕ
  • κατάργηση Φόρων Υπέρ Τρίτων

2. Ισοδύναμα για απόφαση ΣτΕ με ετήσιο κόστος 2 δισ. ευρώ
3. Κατάργηση ΕΚΑΣ – Άμεση εφαρμογή από Μάρτιο του 2016 για 70.000 συνταξιούχους
4. Νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς, συνταξιούχους – Ενσωμάτωση έκτακτης εισφοράς
5. Αύξηση του φόρου στο εισόδημα από ενοίκια
6. Αύξηση του φόρου εισοδήματος στους αγρότες από 13% στο 20%
7. Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο – Επέκταση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here