Στη Βουλή κατατέθηκε η συμφωνία. Σαρωτικά προαπαιτούμενα(όλα τα κείμενα)

ΦΩΤΟ: INTIME ( Ν. ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ)

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ και με αρκετές ώρες καθυστέρηση το 385 σελίδων κείμενο της συμφωνίας της κυβέρνησης με το «κουαρτέτο» των δανειστών.

Η κυβέρνηση προτείνει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τη μορφή του κατεπείγοντος, καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση «εντάσσεται στην άμεση δέσμη μέτρων που προβλέπονται ως αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και περιλαμβάνει διατάξεις, η ψήφιση των οποίων είναι προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας».

Η κυβέρνηση ζητά μάλιστα να εφαρμοστεί ο κανονισμός του άρθρου 109 της Βουλής και να εισαχθεί προς συζήτηση στις Επιτροπές την Τετάρτη και να έχει ψηφιστεί ως την ερχόμενη Πέμπτη.

Το πακέτο που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνει τους όρους για την εκταμίευση των των 86 δισ. ευρώ του νέου δανείου (εκ των οποίων έως 25 δις ευρώ για τις τράπεζες), τις πολυπληθείς δανειακές συμβάσεις με τους θεσμούς αλλά και τα προαπαιτούμενα που θα φέρουν τα περίπου 25 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης.

Στα προαπαιτούμενα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής:

Μείωση του ακατάσχετου ορίου στους λογαριασμούς μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων που καταβάλλονται περιοδικώς από 1500 σε 1000 ευρώ

Το όριο κατεβαίνει στα 1.000 ευρώ και επιτρέπεται η κατάσχεση των απαιτήσεων εφόσον υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ κλιμακωτά και συγκεκριμένα στο 1/2 των 1.000 ευρώ για ποσά μέχρι 1.500 ευρώ για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και στο 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ για τα μεγαλύτερα εισοδηματικά κλιμάκια.

Μάλιστα τα νέα όρια θα έχουν αναδρομική ισχύ καθώς στις διατάξεις του νομοσχεδίου ορίζεται ότι οι τροποποιήσεις αυτές εφαρμόζονται επί των ενεργών κατασχέσεων, δηλαδή και για κατασχέσεις που έχουν ήδη γίνει.

Μειώνεται επίσης στα 1.250 ευρώ το κατώτερο όριο ακατάσχετο των καταθέσεων φυσικών προσώπων σε τράπεζες σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό το οποίο ρητά ορίζεται ότι υπολογίζεται ανά μήνα, ενώ αποκλείεται ο σωρευτικός υπολογισμός αυτού σε διαστήματα μεγαλύτερα του μήνα.

Αλλες ρυθμίσεις:

 • Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016. Προβλέπονται έσοδα 13 εκατ. ευρώ το 2016, 66 εκατ. το 2017 και 105 από το 2018 και μετά.
 • Επανέρχεται η προκαταβολή φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5%)
 • Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016. Συνολικά αναμένονται έσοδα 370 εκατ. ευρώ από αγρότες και επαγγελματίες.
 • Καταργείται ο «προληπτικός» φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ Κύπρος, Βουλγαρία)
 • Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά. Πρόβλεψη για 28 εκατ. ευρώ από το 2016 και μετά.
 • Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ
 • Αυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020, συντελεστές φόρου και εισφοράς για πλοία Α’ κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία
 • Παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια (έως το 2019) η ειδική εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες.
 • Αυξάνεται η αυτονομία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Εκχωρείται στη ΓΓΔΕ εξουσιοδότηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν παρατάσεις προθεσμιών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, ρυθμίσεις και ποινικές διώξεις για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών.
 • Επίσης μεταφέρονται όλες οι αρμοδιότητες και καθήκοντα που άπτονται φορολογικών και τελωνειακών υποθέσεων από τη γενική γραμματεία του ΣΔΟΕ και κάθε άλλη υπηρεσία του Δημοσίου στη ΓΓΔΕ στην οποία προστίθενται και 500 νέες οργανικές θέσεις που θα καλυφθούν αρχικά από προσωπικό που υπηρετεί ήδη στο Δημόσιο.
 • Μειώνεται ο ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13%.
 • Επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή (η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου) με προβλεπόμενη αύξηση εσόδων 168 εκατ. το 2015 και 240 εκατ. ευρώ το 2016.
 • Αμεση εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ (θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις από τον Οκτώβριο του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016) με στόχο 2,650 δισ. ευρώ για το 2015 αλλά παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, καθώς και η προβλεπόμενη από φέτος απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.
 • Επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. Το πρόστιμο βεβαιώνεται από τη φορολογική διοίκηση. Πρόβλεψη για 15,4 εκατ. ευρώ φέτος και 56,3 εκατ. το 2016.
 • Αύξηση φόρου στα ποτά. Ο συντελεστής αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 ευρώ σε 2.548 ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.

Αλλαγές στις 100 δόσεις

Το επιτόκιο αυξάνεται στο 5% (από 3%) για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Για φορολογούμενους με χαμηλότερες οφειλές για να μην ισχύσει επιτόκιο 5% θα πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις: ο οφειλέτης είναι φυσικό πρόσωπο το οποίο δεν ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, η ακίνητη περιουσία του οφειλέτη σύμφωνα με το Ε9 είναι αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ και η υπαγόμενη στη ρύθμιση βασική οφειλή υπερβαίνει το 50% του δηλωθέντος ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.

Προβλέπεται ακόμα απώλεια της ρύθμισης για όσους οφειλέτες δεν έχουν πληρώσει ή ρυθμίσει τις νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους (ατομικές ή αυτές για τις οποίες υπάρχει ευθύνη καταβολής) μέσα σε τρεις μήνες από την προθεσμία πληρωμής.

Τέλος, καθιερώνεται η δυνατότητα μείωσης του αριθμού των δόσεων εάν ο οφειλέτης έχει τη δυνατότητα σύμφωνα με τα οικονομικά του δεδομένα να πληρώνει την οφειλή του σε λιγότερες δόσεις από τις αρχικά χορηγηθείσες , οποτεδήποτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ρύθμισης.

Για λόγους δικαιοσύνης όμως , όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, προβλέπονται και ορισμένες αλλαγές στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα, μειώνεται το επιτόκιο από το 8% στο 5%, μετά την παρέλευση διμήνου από τη δημοσίευση του νόμου, για νέες ρυθμίσεις και για ανεξόφλητες δόσεις υφιστάμενων ρυθμίσεων και αναστέλλεται για δύο χρόνια η υποχρέωση υποβολής στοιχείων που να αποδεικνύουν τη δυνατότητα καταβολής των δόσεων για χρέη έως 5.000 ευρώ και εγγράφων που να αποδεικνύουν την προσωρινή οικονομική αδυναμία προκειμένου για χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Στο ασφαλιστικό

Αύξηση των ορίων ηλικίας από 1/1/2022 στα 62 για 40 έτη ασφάλισης και στα 67 με 15 έτη. Από τις ρυθμίσεις αυτές εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.

Συγχωνεύσεις ασφαλιστικών ταμείων.

Κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Απελευθέρωση αγοράς προϊόντων και υπηρεσιών

Προβλέπονται μεταξύ άλλων:

Παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου, τόσο στον διαχειριστή του ΕΣΦΑ όσο και στην ΔΕΠΑ.

Αλλαγή ορίων παστεριωμένου γάλακτος, αλλαγή/αρση περιορισμών λειτουργίας αρτοποιείου, πωλήσεις σε μειωμένες τιμές και πέραν των εκπτωτικών περιόδων.

Αλλαγή όρων άδειας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης.

Αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, και στις ενέργειες για υπαγωγή στη διαδικασία εξυγίανσης

Παρεμβάσεις στο επάγγελμα του δικαστικού επιμελητή

 

Αλλαγές στην αγορά ενέργειας: Από 1/1/2020 καμία εταιρεία δεν θα μπορεί να δίνει πάνω από το 50% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη χώρα. Το εγχείρημα θα το παρακολουθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και σε περίπτωση μη επίτευξης του στόχου θα προτείνει αντίστοιχα μέτρα.

Ηλεκτρονικά συστήματα καταπολέμησης φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου​.

Εδώ μπορείτε να δείτε την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου για την κύρωση της συμφωνίας και το κείμενο του νομοσχεδίου της δανειακής συμφωνίας ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ Σ Ν ΥΠΟΙΚ 11.8.15 ΏΡΑ 23.00

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΙΚ 11.8.15 ΏΡΑ 22.15 (2) (1)

Εδώ μπορείτε να δείτε τα την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα μέτρα και το κόστος που προκαλούν  εκθεση ΓΛΚ για συμφωνία

Μετά την κύρωση της συμφωνίας ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μεταβεί στο Eurogroup που θα συνεδριάσει για να την εγκρίνει. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα εθνικά κοινοβούλια και έπειτα θα εκταμιευτεί η πρώτη δόση του δανείου.

Η συνεδρίαση της Βουλής

Στις 9.30 το βράδυ σήμερα Τετάρτη έχει ορισθεί σύνοδος των προέδρων του κοινοβουλίου ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη συνέχεια (αύριο Πέμπτη) στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια και να ψηφισθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here