Στέβο Πεντάροφσκι «καρφώνει» Μητσοτάκη: «Δεν κυρώνει τα μνημόνια λόγω εσωτερικών καταστάσεων»

O Κυριάκος Μητσοτάκης ομολόγησε ότι αποτελεί όμηρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως αποκάλυψε ο Στέβο Πενταρόφσκι. Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας μιλώντας σε ΜΜΕ της χώρας του τόνισε ότι η κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας έχει παγώσει λόγω «εσωτερικών καταστάσεων της Ελλάδας».

Ειδικότερα, σχετικά με τα τρία μνημόνια που δεν έχουν ακόμα κυρωθεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ο Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέστησε υπομονή, δεσμεύτηκε ότι θα περάσουν από την Βουλή «με την πρώτη βολική πολιτική στιγμή». Μάλιστα όπως μεταδίδει το plusinfo.mk, ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας σημείωσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε αυτολεξεί ότι η κατάσταση επηρεάζεται από «εσωτερικές πολιτικές καταστάσεις στη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στις διεργασίες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος επισήμανε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κυρώνει τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία επειδή φοβάται τους Μπογδάνους της ΝΔ.

Κατά τα άλλα ο Στέβο Πεντάροφσκι ανέφερε ότι στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη του ζήτησε τη βοήθεια της Ελλάδας αναφορικά με την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας του.

«Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη έγινε ειδική αναφορά στη Σύνοδο ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Του ζήτησα, ως ισχυρό μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τα τελευταία χρόνια και ως πρωθυπουργός μίας χώρας μέλους που πρέπει να γνωρίζει το πλήρες νόημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή δεν υπάρχει μόνο για την επίλυση των διαφορών στο όνομα, αλλά και για τη θεμελίωση μίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης της Βόρειας Μακεδονίας και της Ελλάδας, (σ.σ. του ζήτησα) σε αυτό το κομμάτι τη στήριξη και τη βοήθειά του με εκείνους τους εκπροσώπους των κρατών-μελών, οι οποίοι είναι ακόμα σκεπτικοί, πρωτίστως με τη Βουλγαρία, και ασφαλώς και με άλλους που ενδεχομένως θα είχαν αρνητικές παρατηρήσεις για τη δεύτερη χώρα, η οποία ανεπισήμως αντιμετωπίζεται ως πακέτο με εμάς, την Αλβανία», ανέφερε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε οποιεσδήποτε εγγυήσεις ή υποσχέσεις, καθώς αυτό δεν εξαρτάται από αυτόν (σ.σ. τον Έλληνα πρωθυπουργό) και συμπλήρωσε: «Έλαβα, όμως, ξεκάθαρη δέσμευση και ξεκάθαρη δήλωση από πλευράς του ότι το έχει κάνει αυτό μέχρι στιγμής και θα συνεχίσει να το κάνει».

Ο Πεντάροφσκι σημείωσε επίσης ότι στις συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Έλληνα πρωθυπουργό έλαβε τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν την πλήρη εφαρμογή τής Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ παράλληλα ο ίδιος υπογράμμισε την προσήλωση της Βόρειας Μακεδονίας στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας «κατά γράμμα».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here