ΣτΕ:»Ναι» στην κατάσχεση της κινητής περιουσίας για οφειλές ΦΠΑ

«Ναι» στην κατάσχεση κινητής περιουσίας και τραπεζικών λογαριασμών για οφειλές ΦΠΑ πάνω από 150.000 ευρώ, ακόμη κι αν υπάρχει αθωωτική ποινική απόφαση λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Οι ανώτατοι δικαστές αποφάνθηκαν ότι όχι μόνον είναι νόμιμα αυτά τα μέτρα αλλά και ότι μπορούν να επιβληθούν ανεξαρτήτως εάν  ο φορολογικός παραβάτης έχει αθωωθεί από την ποινική δικαιοσύνη.

Η υπόθεση που εξέτασε το δικαστήριο αφορούσε γνωστή εταιρία πώλησης κοσμημάτων και ρολογιών στη Θεσσαλονίκη. Από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε προέκυψε ότι κατά την περίοδο 1999-2001 δεν απέδωσε ΦΠΑ ύψους 407.579 ευρώ, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των εικονικών τιμολογίων. Το αποτέλεσμα ήταν να της επιβληθούν τα απαγορευτικά μέτρα της  συντηρητικής κατάσχεσης όλης της κινητής περιουσίας της (τραπεζικών λογαριασμών κ.λπ.).

Τα μέλη της εταιρείας προσέφυγαν στα Διοικητικά Δικαστήρια, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η συλλήβδην κατάσχεση της κινητής περιουσίας της και ότι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει η εταιρεία και ο πρόεδρος της διασφαλίζουν πλήρως το συμφέρον του δημοσίου.

Το ΣτΕ απέρριψε τους ισχυρισμούς αυτούς κρίνοντας ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν δεν είναι δυσανάλογα και ότι είναι νόμιμη η επιβολή τους. Επισημαίνει μάλιστα στην απόφασή του ότι δεν επηρεάζει το ΣτΕ το γεγονός ότι υπάρχει αθωωτική απόφαση για το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here