Στελέχη της ΝΔ απαξιώνουν τους αρχαιολόγους της Θεσ/νίκης

Με ανοίκειο τρόπο εκφράστηκαν οι Κ. Καραμανλής, Ντ. Μπακογιάννη και Ν. Ταχιάος κατά των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης, φτάνοντας στο σημείο να τους παρομοιάζουν με τον… κλήρο. «Οι αρχαιολόγοι είναι χειρότεροι από τους πολιτικούς» είπε επί λέξει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και συνέκρινε το κόστος των ανασκαφών στη Θεσσαλονίκη (σ.σ. 135 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής) με το ποσό που διατέθηκε για το μουσείο της Ακρόπολης. Πρόσθεσε δε ότι ναι μεν πρέπει να «σεβαστούμε τα αρχαία», χωρίς όμως να γίνονται «απίστευτες υπερβολές» ως προς το κόστος των ανασκαφών…

Ο Ν. Ταχιάος, νέος πρόεδρος της Αττικό Μετρό, εξομοίωσε τους αρχαιολόγους με τον κλήρο κριτικάροντας τον τρόπο που οι αρχαιολόγοι αντιλαμβάνονται τον χρόνο. «Με τους αρχαιολόγους πρέπει να βρούμε μία κοινή γλώσσα. Οι αρχαιολόγοι έχουν έναν δικό τους τρόπο να βλέπουν τον χρόνο, ο οποίος είναι ανάλογος με τον οποίο βλέπει τον χρόνο ο κλήρος. Δηλαδή, ανάγεται στο απώτατο παρελθόν. Βεβαίως, όχι στην αιωνιότητα που συνήθως κάνει η ιεραρχία. Εν πάση περιπτώσει, είναι ένας χρόνος που τραβάει πολύ πίσω. Εμείς πρέπει να τρέξουμε» ανέφερε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ΝτΜπακογιάννη«Υπάρχει ένα θέμα στη Θεσσαλονίκη με τους αρχαιολόγους» τόνισε και επανέλαβε το ίδιο παράδειγμα με το μουσείο της Ακρόπολης. Κατά την άποψή της, στη Θεσσαλονίκη επικρατεί διαφορετική νοοτροπία, η οποία είναι «μην αγγίξετε απολύτως τίποτα». «Και υπάρχει και μία -επιτρέψτε μου να πω- λογική ότι δεν υπάρχει θέμα χρόνου. Ότι ο χρόνος μετριέται σε αιώνες και κατόπιν τούτου η αρχαιολογική ανασκαφή μετριέται σε αιώνες. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό της Θεσσαλονίκης και των αρχαιολόγων της Θεσσαλονίκης», έβαλλε κατά των αρχαιολόγων η πρώην υπουργός Πολιτισμού και συμπλήρωσε πως με την λύση που προτείνεται τα αρχαία της Θεσσαλονίκης τα αρχαία θα αναδειχθούν.

«Η κυβέρνηση που θέλει να οικοδομήσει νέο εθνικό αφήγημα ανοίγει μέτωπο με την εθνική αρχαιολογική υπηρεσία»

Λάβρος ήταν ο Ν. Φίλης κατά της τροποποίησης του σχεδιασμού του μετρό Θεσσαλονίκης, θέτοντας τις πολιτικές αντιφάσεις που παράγει η βούληση της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έργο σε σχέση με τη ρητορική της. Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Παιδείας, από συστάσεως του ελληνικού κράτους οι αρχαιολόγοι βρίσκονται στο στόχαστρο ιδιοτελών μικρών ή μεγάλων συμφερόντων. «Είναι μεγάλη τύχη του ελληνικού κράτος που επί δύο αιώνες η αρχαιολογική υπηρεσία και η κοινότητα των αρχαιολόγων περιέσωσαν τους αρχαιολογικούς θησαυρούς και την πολιτισμική της ταυτότητας» επισήμανε και σχολίασε: «Είναι περίεργο η κυβέρνηση που εμφανίζεται να θέλει να οικοδομήσει νέο εθνικό αφήγημα, έστω ξεχνώντας την ¨προδοσία των Σκοπίων¨, που εξαγγέλλει εν όψει του 2021 συζητήσεις και Επιτροπές, να ανοίγει μέτωπο στο εθνικό έργο της εθνικής αρχαιολογικής υπηρεσίας και των αρχαιολόγων». 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here