Στελέχη γαλλικής ΜΚΟ οι 6 που σκοτώθηκαν στο Νίγηρα από ενόπλους

Στελέχη της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης ACTED (Agence d’Aide à la Coopération Technique Et au Développement) ήταν μεταξύ των έξι Γάλλων οι οποίοι δολοφονήθηκαν χθες Κυριακή από ενόπλους στην περιοχή Κουρέ του Νίγηρα, «ενώ έκαναν τουριστική περιήγηση», ενημέρωσε η ΜΚΟ το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πηγή προσκείμενη στις αρχές στη Νιαμέι δήλωσε νωρίτερα ότι οκτώ άνθρωποι, έξι υπήκοοι Γαλλίας και δύο υπήκοοι Νίγηρα, ο ένας οδηγός αυτοκινήτου, ο άλλος ξεναγός, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια περιήγησης σε καταφύγιο όπου ζουν καμηλοπαρδάλεις, τα τελευταία κοπάδια που απομένουν στην Αφρική.

Το Παρίσι επιβεβαίωσε ότι σκοτώθηκαν Γάλλοι και ανακοίνωσε ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις προσφέρουν την υποστήριξή τους στον στρατό του Νίγηρα.

Παρούσα στον Νίγηρα από το 2010, όπου βοηθά κυρίως τους εκτοπισμένους εξαιτίας της σύρραξης στα τριεθνή σύνορα (Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Νίγηρας) και της κρίσης στη λίμνη Τσαντ, η ACTED έχει περίπου 800 στελέχη  στη χώρα, διευκρίνισε δικηγόρος της ΜΚΟ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, οι Αρχές του Νίγηρα είχαν αναφέρει πως τα θύματα της επίθεσης ήταν τουρίστες.

Το καταφύγιο για τις καμηλοπαρδάλεις απέχει περίπου 65 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της χώρας.

Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση. Ωστόσο, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα εναντίον των ταξιδιών σε τμήματα του Νίγηρα όπου δρουν η Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), οργάνωση που προέκυψε όταν η πρώτη διασπάστηκε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν καταδίκασε αργά χθες βράδυ τη «φονική επίθεση» που με «θρασύδειλο τρόπο στράφηκε εναντίον εργαζομένων σε ανθρωπιστική οργάνωση» στον Νίγηρα και τόνισε πως θα διατεθούν από την κυβέρνησή του «όλα τα μέσα» για να εξιχνιαστεί η υπόθεση, εκφράζοντας παράλληλα συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στα θύματα.

Ο Μακρόν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ομόλογό του τού Νίγηρα Μαχαμαντού Ισούφου, διαβεβαίωσε ότι η «αποφασιστικότητα των δύο χωρών να συνεχίσουν τον κοινό αγώνα τους εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στο Σαχέλ παραμένει ακέραιη».

Η γαλλική προεδρία ενημέρωσε ότι συγκλήθηκε το συμβούλιο άμυνας της Γαλλίας και θα συνεδριάσει εκτάκτως το πρωί υπό τον Μακρόν για την επίθεση.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here