Στέφανος Λέπουρας: «Η τοπική αυτοδιοίκηση της Κέας»

 

Το νεόκοπο βιβλίο του επι σειρά ετών πρόεδρου και δημάρχου Στέφανου Λέπουρα «Η ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της νήσου Κέας» παρουσιάζεται στις 12 Αυγούστου στο Πνευματικό Κέντρο “Στυλιανός Ρέστης”, Κορησσία, 20.30.
 
-Το σκεπτικό της συγγραφής;
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στο νησί της Κέας έχει μια πλούσια ιστορία που ξεκινάει από τα πρώτα μετά την Επανάσταση χρόνια.  Μέσα από τα πρακτικά των Δημοτικών Συμβουλίων, που η τήρησή τους ξεκινάει από το 1870, και των μετέπειτα Κοινοτικών Συμβουλίων, περνάει όλη η ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά η ιστορία των νεωτέρων χρόνων της νήσου Κέας.
 
– Πως συγκεντρώσατε το υλικό;
   Ευτυχώς υπάρχουν στο Δήμο τα πρακτικά των Συνεδριάσεων των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων και με πρωτοβουλία ενός πρώην Δημάρχου και Επάρχου του νησιού και με τη βοήθεια της σημερινής Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέας,  ξεκίνησε μια έρευνα, παρουσίαση και σχολιασμός των αποφάσεων, που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την αυτοδιοίκηση, αλλά και την οικονομική και κοινωνική ζωή του νησιού. Ο σχολιασμός των αποφάσεων περιλαμβάνει απαραίτητες επεξηγήσεις, συσχετισμό με τη γενικότερη κατάσταση του κράτους τις αντίστοιχες χρονικές περιόδους και σύγκριση με το σήμερα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
 
-Τι περιλαμβάνει; 

  Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει την περίοδο 1870-1914 κατά την οποία υπήρχε ένας Δήμος για ολόκληρο το νησί. Θα καταβληθεί προσπάθεια να μελετηθούν και να παρουσιαστούν σ’ ένα δεύτερο τόμο οι αποφάσεις των Κοινοτήτων (1914-1996) και σ’ ένα τρίτο οι αποφάσεις του Δήμου μετά τη συνένωση των δύο Κοινοτήτων το 1996, καθώς και οι αποφάσεις του Επαρχείου Κέας για το διάστημα που λειτούργησε (1994-2010).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here