Στέφανος Κάλης: Μαθαίνει τους πυροσβέστες να τρώνε μεσογειακά

Τη μεσογειακή διατροφή προτείνει ως αντίδοτο στα στρεσογόνα επαγγέλματα των πυροσβεστών και των αστυνομικών στην Αμερική. Διδάσκει στο Χάρβαρντ θέματα εργασιακής υγιεινής, είναι παγκόσμια διακεκριμένος και τον διακρίνει η απλότητα και η κατά δεκτικότητα. Μιλάμε με τον καθηγητή Στέφανο Κάλη. 
-Τι διδάσκετε στο Χάρβαρντ;
Κυρίως, διδάσκω την ειδικότητα της ιατρικής της εργασίας στην σχολή της δημόσιας υγείας.
Η ιατρική της εργασίας σχετίζεται με την αντιμετώπιση και την πρόληψη όλων των κινδύνων που μπορεί να υπάρξουν σε εργασιακούς χώρους και γενικότερα με την υγεία των εργαζόμενων.
-Πως ασχοληθήκατε με αυτό το αντικείμενο;
Ενώ έχω τελειώσει και την ειδικότητα της παθολογίας, πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τον τομέα της δημόσιας υγείας. Επιπρόσθετα, η ιατρική της εργασίας είναι και μια ειδικότητα που ουσιαστικά μας επιτρέπει να ασχολούμαστε  με όλες τις ειδικότητες (καρδιολογία, νευρολογία, ψυχολογία κλπ). Αυτή την στιγμή, είμαι καθηγητής κι διευθυντής του προγράμματος ιατρικής της εργασίας στο Χάρβαρντ και παράλληλα, είμαι διευθυντής μιας κλινικής ιατρικής της εργασίας σε κοντινό νοσοκομείο που διατηρεί ακαδημαϊκές σχέσεις με την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ.  Στην κλινική, είμαστε υπεύθυνοι για την υγεία των περίπου 4.000 υπάλληλων του νοσοκομείου και επίσης έχουμε πελατολόγιο  με  800 εταιρείες – ιδιωτικές  και δημόσιες.
-Τι εργασία ετοιμάσατε για τις εργασιακές συνθήκες και το άγχος;
Εδώ και 25 χρονιά μελετώ καρδιακές παθήσεις σε πυροσβέστες κι αστυνομικούς. Μαζί με πολλές άλλες μελέτες, έχουμε αποδείξει (σε άρθρα στο  New England Journal of Medicine και British Journal of Medicine) ότι ο σχετικός κίνδυνος θανάτου από καρδιακή ανακοπή είναι 5 εως 100 φορές μεγαλύτερος όταν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί εκτελούν καθήκοντα που προκαλούν πολύ στρες, άγχος και χρειάζονται μεγάλη αντοχή.
-Πως το συσχετίζετε με την μεσογειακή διατροφή;
Η πρόληψη των καρδιακών παθήσεων πρέπει να βασίζεται στην γυμναστική, στον επαρκή  ύπνο και στη σωστή διατροφή.  Τα τελευταία 70 χρόνια, έχει αποδειχτεί ότι η μεσογειακή διατροφή προάγει το ευ ζην και μακροζωία. Μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και την νόσο του Alzheimer. Η παραδοσιακή Ελληνική διατροφή είναι κάτι που έχουμε μάθει από τους παππούδες μας και πλέον τόσο τα καλύτερα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο  όσο και τα ιατρικά περιοδικά είναι θερμοί υποστηρικτές της. Ετσι,έχουμε αρχίσει διάφορα προγράμματα μεσογειακής διατροφής σε εργασιακούς πληθυσμούς, ειδικά σε πυροσβέστες. Πιστεύουμε ότι μικρές αλλαγές στην Αμερικάνικη διατροφή (π.χ. ελαιόλαδο αντί βούτυρο, νερό αντί Κόκα-κόλα) μπορεί να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία των ανθρώπων
-Τι συνέδριο ετοιμάζετε το φθινόπωρο στη Χαλκιδική;
Διοργανώνω μαζί με τις ομάδες που συνεργάζομαι από Αμερική, Ελλάδα και Ιταλία, ένα συνέδριο μεσογειακής διατροφής στην Χαλκιδική (http://mediterraneanhealth.org/ ) με κορυφαίους καθηγητές από το Χάρβαρντ, καθώς και από  άλλα μέρη της Αμερικής, Ισπανία, Ιταλία κι Ελλάδα. Το εν λόγω συνέδριο είναι βασικά το δεύτερο σε σειρά, καθώς  κάναμε ένα πολύ πετυχημένο συνέδριο στην Βοστώνη, στο Χάρβαρντ, το 2014. Φετος, μαζί  με  τις εξαιρετικές ομιλίες, οι σύνεδροι θα έχουν την ευκαιρία να μαζέψουν ελιές,  να δοκιμάσουν φρέσκο λάδι από το ελαιοτριβείο, να κάνουν άλλες παρόμοιες εκδρομές και εν τέλη να φάνε, να πιουν και να ζήσουν το Μεσογειακό τρόπο ζωής δίπλα στο Αιγαίο στο SANI Beach, ένα από τα καλύτερα Resort στον κόσμο.Παράλληλα, το συνέδριο μας είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τα Ελληνικά προϊόντα, τον τουρισμό και την εικόνα της χώρας μας προς το εξωτερικό.
-Είστε πανεπιστημιακός δάσκαλος, σε ένα νέο παιδί που θέλει να σπουδάσει στο εξωτερικό τι θα λέγατε;
Εαν είναι προετοιμασμένο και θέλει  να προσπαθήσει. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος, αλλά για τα παιδιά που τολμούν, ευκαιρίες υπάρχουν.
-Τι σας θλίβει από την Ελλάδα σήμερα;
Κυριαρχεί σήμερα ένα περιβάλλον που είναι τελείως ασφυκτικό. Σβήνει πολλες οικονομικές ευκαιρίες και τις ελπίδες της νεολαίας. 
Οι ξενες επενδύσεις (π.χ. εργοστασια, ταινιες, κλπ) αν και προτιμούσαν την Ελλαδα, πηγαίνουν σε άλλες χώρες – 
Το αποτέλεσμα είναι ότι φεύγουν και οι δουλειές και τα καλύτερα νέα μυαλά από την πατρίδα για το εξωτερικό.
-Τι δεν ξεχνάτε ποτέ από τα παιδικά σας χρόνια στην πατρίδα σας; ποια είναι που γεννηθήκατε;
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αμερική, όπως κι ο πατέρας μου. Η καταγωγή μας είναι από την Β. Ηπειρο. Ο παππους μου εφυγε πριν από 100 χρονια και η γιαγια μου στα 1930 κοντά. Δεν ξεχνω ποτέ τις θυσίες που έκαναν, αλλά και την αγάπη και περηφάνεια που μας έμαθαν για την Ελλάδα, την εκκλησία και την Ελληνική γλώσσα και παράδοση.
– Ποιο στίχο ποιητή ή συγγραφέα έχετε πάντα στην καρδιά σας; 
Πάντα συγκινούμαι και καμία φορά δακρύζω όταν ακούω τον Εθνικό Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Σολομού.
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here