ΣτΕ: Συνταγματική, προς το παρόν, η αφαίρεση διαβατηρίου από τον Β. Μαρινάκη

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα αποφασίσει τελικά αν είναι συνταγματικά ορθή η αφαίρεση διαβατηρίου του Βαγγέλη Μαρινάκη. Το θέμα οδηγείται στην Ολομέλεια του ΣτΕ λόγω σπουδαιότητας καθώς το Δ΄τμήμα του ιδίου δικαστηρίου έκρινε συνταγματική την αφαίρεση του διαβατηρίου  μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος και την επιβολή του περιοριστικού όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 

Ειδικότερα, σε βάρος του εφοπλιστή έχουν απαγγελθεί διώξεις για τα αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ενασχολούμενη με τα ναρκωτικά, διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης,  διακίνησης ναρκωτικών (χρηματοδότηση, διακίνηση, εισαγωγή, μεταφορά, αγορά, κατοχή, πώληση και αποθήκευση) κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης (άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα). Ωστόσο, το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο δεν επικύρωσε την εν λόγω διάταξη και ο εφοπλιστή το περασμένο Ιούνιο ζήτησε από την Αστυνομία την επιστροφή του διαβατηρίου του. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και ο κατηγορούμενο προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ανασταλεί και να ακυρωθεί η σχετική αρνητική απόφαση της    διεύθυνσης διαβατηρίων της ΕΛΑΣ. Τον περασμένο Δεκέμβριο η αίτηση αναστολής απορρίφθηκε από το  Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαρία Καραμανώφ και εισηγήτρια την πάρεδρο Χριστιάνα Μπολόφη. Σήμερα η 7μελής σύνθεση του ίδιου Τμήματος του ΣτΕ με την ίδια πρόεδρο και την ίδια εισηγήτρια, εξέδωσε  απόφαση επί της κυρίας αίτησης  του εφοπλιστή και  παραπέμπει το όλο θέμα για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Οι δικαστές αναφέρουν στο σκεπτικό τους ότι τα πρόσωπα σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, είτε για κακούργημα είτε για πλημμέλημα, σύμφωνα με το Π.Δ. 25/2004, δεν χορηγείται διαβατήριο ακόμα και αν αρθεί ο τυχόν επιβληθείς περιοριστικός όρος -σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας- της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι η προβλεπόμενη μη χορήγηση ή αφαίρεση του διαβατηρίου δεν αντίκειται  στα άρθρα 5 (ελευθερία κίνησης),  96 (στα ποινικά δικαστήρια ανήκει η τιμωρία των εγκλημάτων και η λήψη των μέτρων που προβλέπουν οι νόμοι) και 97 (τα κακουργηματικά εγκλήματα δικάζονται από Μικτά Ορκωτά Δικαστήρια) του Συντάγματος, όπως αβάσιμα προβάλλει ο εφοπλιστής.

Ακόμα, οι δικαστές επισημαίνουν ότι η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ. με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του εφοπλιστή να του αποδοθεί το διαβατήριο που του είχε  αφαιρεθεί, επειδή έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, έχει νόμιμη αιτιολογία.  Και αυτό ανεξάρτητα από το ότι δεν επικυρώθηκε το υπ΄ αριθμ. 201/2018 βούλευμα για την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here