ΣτΕ: Οριακά νόμιμες και συνταγματικές οι περικοπές συντάξεων με το νόμο Κατρούγκαλου

Mπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων στους ίδιους τους δικαστές ή τους ενστόλους, τον πυρήνα του κράτους, δεν έχει όμως καθόλου τη ίδια άποψη για τις συντάξεις των υπολοίπων πολιτών. Ετσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ολομέλεια του ΣτΕ,έκρινε με οριακή πλειοψηφία, 13 υπέρ έναντι 12 κατά, ότι είναι δεν αντίκεινται στο Σύνταγμα ο επανυπολογισμός και οι περικοπές της προσωπικής διαφοράς.

Ειδικότερα, το ΣτΕ απέρριψε τις προσφυγές των συνδικαλιστικών οργανώσεων των συνταξιούχων που ζητούσαν να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις τους που είχαν επιβληθεί με τον ν. 4387/2016 («Νόμος Κατρούγκαλου»).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το Συμβούλιο της Επικρατείας αλλάζει με την απόφασή του αυτή όλα τα δεδομένα σχετικά με την προοπτική των περικοπών των συντάξεων όπως έχουν προνομοθετηθεί από τη σημερινή κυβέρνηση για να ισχύσουν από 1ης-1-2019.

Η ΕΝΥΠΕΚΚ παρακολουθεί τις δικαστικές εξελίξεις και επιφυλάσσεται να επανέλθει όταν δημοσιευθεί το κείμενο τής πολύ σημαντικής, αν και αρνητικής, αυτής απόφασης για το σύνολο των συνταξιούχων, καταλήγει η ανακοίνωση.

Οι διασκέψεις της Ολομέλειας του ΣτΕ θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα και οι σύμβουλοι Επικρατείας θα μπουν στον πυρήνα του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή του ασφαλιστικού νόμου 4387/2016, που αφορά τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές.

Το σκέλος αυτό περιλαμβάνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (δικηγόρους, μηχανικούς, γιατρούς κ.λπ.).

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here