ΣτΕ: Νόμιμος ο συμβιβασμός του Δημοσίου με τη Siemens

Επικυρώθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η  «συμφωνία συμβιβασμού» που είχε υπογράψει η Siemens με το Ελληνικό Δημόσιο.
Παρά την αντίθετη θέση που είχε εκφράσει το Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία η επίμαχη συμφωνία επιβαρύνει τους Έλληνες πολίτες με  τουλάχιστον 2 δις ευρώ, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε, κατά πλειοψηφία, ότι είναι συνταγματική και νόμιμη.
Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο δικαστήριο μετά από προσφυγή του Σωματείου «Ελληνες Φορολογούμενοι».
Η Ολομέλεια  του ΣτΕ αποφάνθηκε ότι τόσο το σωματείο, όσο και οι φορολογούμενοι, δεν απέδειξαν το έννομο συμφέρον τους, και απέρριψε την προσφυγή τους, κρίνοντας ότι η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα της ποινικής αξίωσης από την Siemens για το αδίκημα της φοροδιαφυγής.
 Αισθηση προκαλεί η θέση της μειοψηφίας. Τρεις σύμβουλοι μεταξύ των οποίων και ο εισηγητής της υπόθεσης Κωνσταντίνος Κουσούλης, υποστήριξαν ότι η επίμαχη υπόθεση  εμφανίζει «μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον» και τίθενται «σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου».
 Παραπέμπουν δε στο πόρισμα της  εξεταστικής  επιτροπή της Βουλής  που αναφέρει ότι η εταιρεία είχε δημιουργήσει και εφάρμοζε επί δεκαετίες σύστημα δωροδοκίας κρατικών αξιωματούχων, πολιτικών προσώπων και κομμάτων, προκειμένου να αυξηθεί η   επιρροή της εταιρείας στην Ελληνική αγορά.
Το πόρισμα καταλήγει ότι η Siemens «είχε δημιουργήσει ιδιαίτερη οργανωτική δομή (εγκληματική οργάνωση) που διέπραττε συστηματικά επί δεκαετίες δωροδοκίες στο σύνολο των δομών του Ελληνικού κράτους, αναφέρει ο κ. Κουσούλης και προσθέτει ότι το πόρισμα αναφέρει κατ΄ εκτίμηση ότι  η ζημιά που προκλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο «ανέρχεται κατά προσέγγιση στο ποσό των 2 δις ευρώ».
Σε άλλο σημείο τονίζει ότι σε ερώτημα του ΣτΕ προς την αρμόδια επιτροπή εποπτείας η Siemens από την παροχή των 90 εκ. ευρώ που προβλέπει η «συμφωνία συμβιβασμού»  έχει καταβάλλει μόνο τα 19,1 εκ. ευρώ, ενώ οι επενδύσεις των 60 εκ. ευρώ δεν έχουν πραγματοποιηθεί. 
        
Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here