ΣτΕ: Νομίμως επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ευρώ για εκπομπή του Λ.Λαζόπουλου

ΦΩΤΟ:EUROKINISSI

Eπικυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόστιμο 30.000 ευρώ που επέβαλε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ)  στον τηλεοπτικό σταθμό Αλφα για την εκπομπή του  Λάκη Λαζόπουλου «Αλ Τσαντίρι Νιους» της 25ης Οκτωβρίου 2011.

Το βασικό επιχείρημα του ΕΣΡ για την επιβολή της κύρωσης είναι ότι με βάση τις συνταγματικές επιταγές δεν συγχωρείται η ασυδοσία ακόμη και των σατιρικών εκπομπών.

Στην απόφασή του το ΕΣΡ  (149/2012) αναφέρει ότι «η  διάταξη του άρθρου 15 παρ.2 του Συντάγματος είναι γενικής ισχύος και επομένως και οι σατιρικές εκπομπές πρέπει να έχουν την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας» και  η επίμαχη εκπομπή «έχει υπερβεί τα ανεκτά όρια της σάτιρας και στερείται της επιβαλλόμενης από το Σύνταγμα και το νόμο ποιότητας».

Στην εκπομπή παρουσιάστηκε η κυβέρνηση σαν πλοίο  και ο κ. Λαζόπουλος ως μούτσος του πλοίου ο οποίος συζητώντας με συνεργάτη του χρησιμοποίησε λέξεις και φράσεις μη ευπρεπείς.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι εν όψει του περιεχομένου των συγκεκριμένων φράσεων, οι οποίες ελέχθησαν κατά τη διάρκεια της επίμαχης εκπομπής, «αιτιολογείται νομίμως και επαρκώς η κρίσητου ΕΣΡ ότι η επίμαχη εκπομπή δεν έχει την απαιτούμενη από το άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος και τον Κανονισμό 2/1991 του ΕΣΡ. ποιοτική στάθμη».

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, ο τηλεοπτικός σταθμός έχει την υποχρέωση να χρησιμοποιεί ευπρεπή γλώσσα, όπως επιβάλλει ο κανονισμός του ΕΣΡ και το Σύνταγμα, ακόμη και στις σατιρικές εκπομπές.

 Η  υποχρέωση αυτή –σημειώνει το ΣτΕ- «δεν αφορά μόνο ειδησεογραφικές, πολιτικές και εν γένει ενημερωτικές εκπομπές, αλλά και τις εκπομπές ψυχαγωγικού χαρακτήρα, όπως,   είναι η επίμαχη, οι οποίες δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να υπηρετούν τους τασσόμενους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος, ενώ, άλλωστε, η ψυχαγωγία δεν είναι, άνευ ετέρου, συνυφασμένη με τη χρήση εκφραστικών μέσων χαμηλής ποιότητας».

 

Print Friendly, PDF & Email

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here