ΣτΕ:Νόμιμη η αύξηση του παραβόλου από 10 σε 100 ευρώ για κατάθεση μηνύσεων

 Δεν παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στη δικαστική προστασία η υπέρογκη αύξηση από 10 σε 100 ευρώ του παραβόλου για την κατάθεση των μηνύσεων καθώς και η αύξηση από 10 σε 50 ευρώ του τέλους της πολιτικής αγωγής.

Αυτό έκρινε το Β΄  Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας και απέρριψε την  προσφυγή 10 περιφερειακών Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας που ζητούσαν να ακυρωθούν οι σχετικές νομοθετικές προβλέψεις. Σύμφωνα με τους δικαστές το παράβολο δεν αποτελεί φόρο αλλά έχει χαρακτήρα δικαστικού τέλους με σημαντικά στοιχεία ανταποδοτικότητας.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι το παράβολο της μήνυσης στοχεύει «στον περιορισμό του μεγάλου όγκου αστήρικτων και προπετών μηνύσεων», ενώ το μεγαλύτερο μέρος του παραβόλου καταλήγει στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΤΑΧΔΙΚ) για τους σκοπούς του Ταμείου (κατασκευή και συντήρηση δικαστικών κτιρίων, κ.λ.π.).

Αν και οι σύμβουλοι Επικρατείας δέχονται ότι η αύξηση των παραβόλων είναι σημαντικά μεγάλη, τονίζουν ωστόσο ότι «δεν είναι τέτοιου ύψους  ώστε να παρεμποδίζει ουσιωδώς, και μάλιστα κατά τρόπο ασυμβίβαστο προς στις συνταγματικές διατάξεις περί ισότητας, το δικαίωμα δικαστικής ακροάσεως, εν όψει του ότι για τον μέσο πολίτη, η υποβολή μήνυσης δεν αποτελεί κατά κοινή πείρα ιδιαίτερα συχνή πρακτική».

Κατά συνέπεια η επίμαχη αύξηση «εμπίπτει στο συνταγματικό προστατευμένο δικαίωμα δικαστικής προστασίας και εν πάση περιπτώσει δεν υπερβαίνει το όριο που πρέπει να τηρείται εν όψει της επιβαλλόμενης αναλογίας μεταξύ του εν λόγω δικαιώματος (σ.σ.: δικαστικής προστασίας) και του επιδιωκόμενου, θεμιτά, από το νομοθέτη σκοπού να θέσει φραγμό σε όσους με άσκοπές και επιπόλαιες καταγγελίες ή μηνύσεις για ασήμαντες αφορμές, απασχολούν υπέρμετρα την Ποινική Δικαιοσύνη  σε βάρος των σοβαρών υποθέσεων, με τις οποίες αυτή δεν μπορεί, λόγω της συσσώρευσης των μηνύσεων, να ασχοληθεί κατά τρόπο ταχύ και αποτελεσματικό».

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here