ΣτΕ: Και οι Ιερές Μονές θα πληρώνουν ΕΝΦΙΑ

Υποχρεωμένες να καταβάλουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για τα ακίνητα που τους ανήκουν είναι οι Ιερές Μονές, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ΣτΕ έκρινε (2318/2108) ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ όλα τα ακίνητα των Ιερών Μονών, τα οποία χρησιμοποιούνται εκτός των λατρευτικών θρησκευτικών και κοινωφελών σκοπών, ανεξάρτητα εάν αυτά ανήκουν στηνΕκκλησία της Ελλάδος ή το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η απόφαση εκδόθηκε μετά από προσφυγή της Σταυροπηγιακής Μονής της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολύτριας (Χαλκδική) η οποία κλήθηκε να καταβάλει ΕΝΦΙΑ ύψους 259.395 ευρώ, ζητώντας από το υπουργείο Οικονομικών επαναπροσδιορισμό του ποσού.

Το υπουργείο δεν απάντησε και η Mονή προσέφυγε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο. Με την αίτησή της ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικός ο νόμος 4223/2013, κατά το σκέλος εκείνο που προέβλεπε ότι δεν απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ τα ακίνητα της Εκκλησίας που μισθώνονται ή παραχωρούνται.

Οι ανώτατοι δικαστές έκριναν ότι η επιβολή ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα της Εκκλησίας δεν δημιουργεί βάρος ικανό να κλονίσει την περιουσιακή της κατάσταση.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here