ΣτΕ: Αποζημίωση 700.000 ευρώ στην οικογένεια φαντάρου που σκοτώθηκε

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Αποζημίωση ύψους 700.000 ευρώ επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας στους συγγενείς 20χρονου φαντάρου που υπηρετούσε στον Εβρο, ο οποίος τον Απρίλιο του 2004 βρήκε τραγικό θάνατο κατά τη διάρκεια της θητείας του. Το ανώτατο δικαστήριο επικύρωσε την δευτεροβάθμια απόφαση κρίνοντας ότι η ευθύνη για τον θάνατό του βαρύνει αποκλειστικά το Δημόσιο.

Τον Απρίλιο του 2004 ο φαντάρος έλαβε διαταγή  μαζί με άλλους 6 συναδέλφους του να να ανυψώσουν με τα χέρια το  μεταλλικό  ιστό  της σημαίας του φυλακίου, ύψους 7,87 μέτρων και βάρους 34 κιλών .

Τον ιστό έπρεπε να τον τοποθετήσουν πάνω σε βάση από μπετόν ύψους 0,55  μέτρων, μεταφέροντας τον από άλλη εφεδρική βάση  από μπετόν η οποία ήταν πάνω σε φυσικό ανάχωμα ύψους 1,85 μέτρων .

Οι φαντάροι  σήκωσαν τον ιστό, αλλά  όταν άρχισε να παίρνει κατακόρυφη θέση, λόγω του ανέμου που έπνεε στην περιοχή, οι στρατιώτες έχασαν τον έλεγχο της ευστάθειας του ιστού. Ο ιστός   πλάγιασε και ήρθε σε επαφή με τα γυμνά (χωρίς μονωτική κάλυψη) καλώδια του ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, που περνούσαν πάνω από το φυλάκιο και από τα οποία διερχόταν ρεύμα 20.000 volts.

Υπέστησαν ηλεκτροπληξία και βρήκαν ακαριαίο θάνατο 5 στρατιώτες από τους 7 που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού. Οι άλλοι 2 οπλίτες τραυματίστηκαν ελαφριά.

Για το περιστατικό διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, σύμφωνα με την οποία οι οπλίτες που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανύψωσης του ιστού δεν είχαν καμία ευθύνη, ενώ πειθαρχικά ελεγκτέοι  κρίθηκαν, ο διοικητής της 7ης Μ/Κ Ταξιαρχίας, γιατί δεν μερίμνησε για τον έγκαιρο εντοπισμό του κινδύνου και την αποτροπή του, ο διοικητής του 641 ΕΤΠ, γιατί δεν εισηγήθηκε την απομάκρυνση των αγωγών ηλεκτρικού ρεύματος και δεν φρόντισε για την ασφαλή μεταφορά του ιστού της σημαίας και ο διοικητής του 1ου Λόχου Προκαλύψεως, γιατί δεν έδωσε σαφείς οδηγίες για τη μετακίνηση του ιστού και δεν επέβλεψε την εκτέλεσή τους.

Οι συγγενείς ενός από τους 5 άτυχους φαντάρους προσέφυγαν στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστησαν ύψους 4.000.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο πατέρας, η μητέρα και η αδελφή του άτυχου φαντάρου διεκδίκησαν από 1.000.000 ευρώ ο καθένας και από 500.000 ευρώ ο παππούς και η γιαγιά του.

Τελικά το Εφετείο επιδίκασε το   ποσό των 700.000 ευρώ (μαζί με τους νόμιμους τόκους), καθώς έκρινε ότι οι φαντάροι δεν έχουν καμία ευθύνη για το θανατηφόρο περιστατικό, αλλά αντίθετα    είχαν αποκλειστική ευθύνη οι  αρμόδιοι βαθμοφόροι στρατιωτικοί  οι οποίοι διέπραξαν παραλείψεις.

Αιτία του ατυχήματος ήταν το γεγονός  ότι ο μεταλλικός ιστός ήταν 2,13 μέτρα πάνω το ύψος που διερχόντουσαν  τα ηλεκτροφόρα καλώδια και η βάση του   ιστού ήταν πολύ κοντά στα καλώδια της ΔΕΗ. Κατά συνέπεια κρίθηκε ότι υπάρχει ευθύνη του Δημοσίου

Κατά της πρωτόδικης απόφασης ασκήθηκε αναίρεση στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, όπου το   Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι αποκλειστική αιτία του ατυχήματος ήταν η έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, σύνεσης και επιμέλειας των φαντάρων, οι οποίοι δεν εκτίμησαν τον προφανή κίνδυνο που εγκυμονούσε το βάρος του ιστού και τον ισχυρό  άνεμο.

Το Εφετείο απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς του Δημοσίου, λαμβάνοντας υπόψη «τις τραγικές συνθήκες του ατυχήματος και το φρικτό θάνατος του Α.Τ.», την ηλικία του, την προσωπικότητά του, την αποκλειστική ευθύνη του Δημοσίου, την ανυπαρξία ευθύνης του άτυχου φαντάρου  και την οικογενειακή του κατάσταση.

Και έκρινε ότι το ποσό που επιδικάστηκε, το οποίο αποβλέπει «στην κατά το δυνατόν, ηθική παρηγοριά και ψυχική ανακούφιση των μελών της οικογένειας του θανόντος, προκειμένου να αισθανθούν ελαφρότερη την ψυχική οδύνη που τους προκλήθηκε», είναι εύλογο.

Το Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής που επιδίκασε το ποσό των 700.000 ευρώ στους συγγενείς του άτυχου φαντάρου.

Οι δικαστές  απέρριψαν ως απαράδεκτη  την αναίρεση του Δημοσίου και επικύρωσαν την απόφαση του   Εφετείου.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here