ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης

Αντισυνταγματικό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τον τρόπο υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβλήθηκε το 2011. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για να διεκδικήσουν δικαστικώς οι φορολογούμενοι την αναδρομική καταβολή μέρους της εισφοράς που έχουν πληρώσει μέχρι σήμερα. 

Αντίθετα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι ο θεσμός της έκτακτης εισφοράς κινείται εντός των ορίων του Συντάγματος,με το σκεπτικό ότι  δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος που ανάγονται στην αντιμετώπιση της δεινής οικονομικής κρίσης της χώρας και «δεν οδηγεί στη δημιουργία υπέρμετρου βάρους, ικανού να κλονίσει την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων». Αφηνουν πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετική δικαστική κρίση σε περίπτωση που η εισφορά συνεχίζεται να επιβάλλεται και τα επόμενα χρόνια.

Η εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε με την υπουργική απόφαση 1167/2-8-2011 και το ΣτΕ ορίζει ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις που ορίζουν ότι η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται σε όλο το τεκμαρτό εισόδημα χωρίς τις μειώσεις που προβλέπονται από τη φορολογία εισοδήματος όταν ο φορολογούμενος επικαλείται παλιότερες αποταμιεύσεις και ανάλωση προϋπαρχόντων κεφαλαίων.

Η απόφαση της Ολομέλειας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να ακυρωθούν οι διατάξεις του άρθρου 1 εδαφ.6 της προσβαλλομένης υπουργικής αποφάσεως, που ορίζουν ότι το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα επί του οποίου υπολογίζεται το ύψος της επίδικης εισφοράς λαμβάνεται υπόψη πριν από τις μειώσεις του άρθρου 19 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, κατά το μέρος που αναφέρεται στις μειώσεις του άρθρο 19 παρ. 2 εδαφ. ζ (ανάλωση Κεφαλαίου προηγουμένων ετών), ρύθμιση, η οποία, κατά τα ανωτέρω γενόμενα δεκτά, είναι ανίσχυρη και μη εφαρμοστέα ως αντισυνταγματική».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here