ΣτΕ: Ακυρη η άρνηση Σκουρλέτη να εγκρίνει τις τεχνικές μελέτες για τις Σκουριές

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Ακυρώνει με απόφασή που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη το Συμβούλιο της Επικρατείας την άρνηση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης  να εγκρίνει τις τεχνικές μελέτες σχετικά με την αίτηση που είχε υποβάλει από τον περασμένο Απρίλιο η Ελληνικός Χρυσός.

Η εταιρεία  προσέφυγε στο ΣτΕ διότι οι μελέτες  δεν εγκρίθηκαν   μέσα στους τρεις μήνες που προβλέπει η μεταλλευτική νομοθεσία.  Το υπουργείο ΠΑΠΕΝ στήριζε την άρνησή του στο γεγονός ότι «δεν έχει εκτελεστεί πρόγραμμα δοκιμών σε κατάλληλη ημιβιομηχανική κλίμακα, επί τόπου του έργου» (αφορά το υποέργο Ολυμπιάδας στη μεταλλουργική μονάδα χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος Μαντέμ Λάκκου).

Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση της εταιρίας χαρακτηρίζοντας αβάσιμους τους ισχυρισμούς της Διοίκησης. Οπως αναφέρει στην απόφασή του (3191/2015) » μόνο το γεγονός ότι οι δοκιμές δεν διενεργήθηκαν επιτόπου, ανεξαρτήτως του εάν αυτό ήταν εφικτό, δεν αρκεί για να στηρίξει την απόρριψη των διενεργηθεισών σε εξειδικευμένο εργαστήριο δοκιμών σε ημιβιομηχανική κλίμακα με μεταλλεύματα που είτε έχουν παραχθεί επιτόπου (αρσενοπυρίτες Ολυμπιάδας) είτε έχουν αποδεδειγμένως παρόμοια ορυκτολογική και χημική σύσταση με τα τοπικά (χαλκούχο μετάλλευμα του κοιτάσματος Bajo de Alumbrera Αργεντινής, σύμφωνα με την προσκομισθείσα από 18.1.2012 γνωμάτευση του καθηγητή του τομέα Ορυκτολογίας και Πετρολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)».

Η ετυμηγορία του ΣτΕ αν και δεν αναφέρεται άμεσα στην πρόσφατη απόφαση του αρμοδίου υπουργού Πάνου Σκουρλέτη για αναστολή των εργασιών της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, ωστόσο πλήττει τη νομική επιχειρηματολογία την οποία επικαλείται η Διοίκηση.

Τι απαντά το υπουργείο

«Δεν αφορά, ούτε ακυρώνει την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΑΠΕΝ) περί ανάκλησης των αποφάσεων έγκρισης των τεχνικών μελετών των υποέργων Σκουριών και (εν μέρει) Ολυμπιάδας η υπ’ αριθ. 3191/15 απόφαση του ΣτΕ».

Αυτό διευκρινίζει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σε σχετική ανακοίνωσή του και όπως αναφέρει: «διαβεβαιώνει, προς κάθε κατεύθυνση ότι θα εξαντλήσει τα όρια των θεσμικών του αρμοδιοτήτων και κάθε μέσο που του παρέχει ο νόμος, για την απόλυτη και χωρίς συμβιβασμούς προστασία του περιβάλλοντος και για την πλήρη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος».

Όπως εξηγεί το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, με την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ ακυρώνεται, λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας, η από 28.4.2015 πράξη του τότε υπουργού, δια της οποίας επεστράφη ως ελλιπές το προσάρτημα της υποβληθείσας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τεχνικής μελέτης, που αφορούσε τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Ολυμπιάδας.

Το υπουργείο δηλώνει ότι δεν επιθυμεί και δεν δύναται να προβεί σε σχόλια ή κρίσεις επί του περιεχομένου δικαστικών αποφάσεων.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here