Σταθόπουλος: Το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να ορίσει την ηγεσία της δικαιοσύνης-Ευχόμουν να πει ναι ο κ. Μητσοτάκης στη συναινετική λύση

Ως μια μεγάλη ευκαιρία, για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία, περιέγραψε τη συναινετική πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης ο Μιχάλης Σταθόπουλος σημειώνοντας ότι «μολονότι ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. έδωσε αρνητική απάντηση, θα ευχόμουν να ασχοληθεί προσωπικά ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. και να δώσει πράσινο φως σε μια διαδικασία, απ’ την οποία θα κερδίσει η Δικαιοσύνη και θα κερδίσουμε όλοι». 

Μιλώντας στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και νυν ακαδημαϊκός σχολίασε το αν έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα να προχωρήσει αυτή την περίοδο σε αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης λέγοντας: «Το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία».

«Η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μ. Καλογήρου δίνει μια διέξοδο και θα μπορούσε, αν υπάρξει συναίνεση σε αυτήν την επικείμενη διαδικασία, να περάσει ένα μήνυμα, και στους δικαστές και σε ολόκληρη την κοινωνία: ότι η πολιτική εξουσία δεν θέλει να ελέγξει (…) είναι μια μεγάλη ευκαιρία», επεσήμανε ο κ. Σταθόπουλος.

Αναφερόμενος στην επίμαχη Συνταγματική Διάταξη, η οποία σύμφωνα με τον κ. Σταθόπουλου «έχει υποστεί δικαιολογημένη κριτική από δικαστικές ενώσεις κ.α., γιατί δίνει την ευκαιρία στην πολιτική εξουσία να επηρεάσει, αν το θέλει. Θα έπρεπε να είναι στις προς αναθεώρηση Συνταγματικές Διατάξεις».

Σε κάθε περίπτωση και κατά την άποψη του έγκριτου νομικού, «το Σύνταγμα δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτή τη διαδικασία (…) δεν είναι αντισυνταγματικό». Η κυβέρνηση δεν έχει παραιτηθεί και κατά το Σύνταγμα προβλέπεται ότι αυτή έχει την αρμοδιότητα για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, υπογράμμισε ο έγκριτος νομικός. Ευχήθηκε πάντως να συνεργάζονταν πάντοτε τα δύο μεγάλα κόμματα στην επιλογή αυτή.

«Με εξέπληξε πολύ ευχάριστα αυτή η πρωτοβουλία του υπουργού Δικαιοσύνης, που έδειξε ότι είναι ένας σοβαρός και συνετός υπουργός, που άλλαξε το σκηνικό», υποστήριξε ο κ. Σταθόπουλος.

Καταλήγοντας σημείωσε πως «δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα κόμμα η διαδικασία, ούτε από την αξιωματική αντιπολίτευση ούτε από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. (…) Η ως τώρα διαδικασία είναι αναμφισβήτητα αξιόπιστη και σε αυτή την τελευταία φάση θα άξιζε τον κόπο να γίνει αυτή η συναινετική διαδικασία την οποία πρότεινε ο κ. Καλογήρου».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here