Σταθάκης: Οποιοι υπουργοί καταψηφίσουν πρέπει να παραιτηθούν

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ
«Η συμφωνία πρέπει να κλείσει. Όταν καταψηφίζει ένας υπουργός στέλνει και την παραίτησή του» είπε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ, αλλά παραδέχθηκε ότι «πολλά από τα μέτρα δεν τα πιστεύω», τόνισε  ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, εν όψει τη ψηφοφορίας το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Μιλώντας στον Σκάι και σχολιάζοντας τις προτάσεις για εισαγωγή παράλληλου νομίσματος,  παράλληλου νομίσματος,υποστήριξε πως πρόκειται για «μία θεμελιακή ιδέα που ανήκει στον 19ο αιώνα και είναι εντελώς παραπλανητική,» και πως «την τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε παράλληλο νόμισμα ήταν το 1945».

«Ας σοβαρευτούμε… Στο σύγχρονο κόσμο δεν υπάρχει καμία έννοια παράλληλου νομίσματος, μπορεί να έχεις μόνο τοπικά δίκτυα με παράλληλο νόμισμα, όχι περιφερειακά» τόνισε, επισημαίνοντας πως «στο οικονομικό επιτελείο εγώ δεν είδα ποτέ κανένα πόρισμα» για IOU.

Ο κ. Σταθάκης άσκησε, εμμέσως, κριτική στους χειρισμούς του Γιάνη Βαρουφάκη. «Οι τρεις σταθερές μας ήταν: Όχι συμφωνία χωρίς χρηματοδότηση την οποία υπογράψαμε στις 20 Φεβρουαρίου, αναδιάρθρωση χρέους, και ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχθεί υφεσιακά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Έπρεπε να είχαμε δείξει μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, επίμονη και διάθεση να φτάσουμε σε συμφωνία που να διατηρεί και τα τρία σημεία που θέλαμε» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στο θέμα πρόωρων εκλογών, ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους θεσμούς μπορεί να ανοίξει αυτή η συζήτηση.

Οι τράπεζες θα ανοίξουν, τα capital control μένουν

Στην ερώτηση για το πότε θα ανοίξουν οι τράπεζες, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε πως αυτό θα συμβεί μόλις αποκατασταθεί η χρηματοδότηση μέσω ELA και αυτό θα γίνει όταν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι η συμφωνία με τους θεσμούς είναι ορατή. Ωστόσο, το άνοιγμα των τραπεζών δεν σημαίνει άρση των capital controls. Σε πρώτη φάση θα αποκατασταθούν ορισμένες λειτουργίες των τραπεζών, αλλά οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα διατηρηθούν για ένα επιπλέον διάστημα.

Ο κ. Σταθάκης υπογράμμισε πως ένα από τα πολύ σημαντικά σημεία της συμφωνίας των Βρυξελλών είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με 25 δισ. ευρώ, καθώς δημιουργεί μία πολύ ασφαλή ζώνη για τη λειτουργία των τραπεζών.

Ως προς το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι θα λειτουργεί ως εγγυοδοτικός μηχανισμός, επισημαίνοντας ότι και ο τρέχων προϋπολογισμός προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here