Σταθάκης: Μίνι αναδιάρθρωση χρέους φέρνει το 30ετές δάνειο με τον ESM

 

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Το νέο δάνειο της Ελλάδας από τον ESM,τους όρους του οποίου διαπραγματεύεται η ελληνική κυβέρνηση με τους 4 θεσμούς, θα έχει διάρκεια 30 ετών. Αυτό αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στην «Εφ.Συν.» και τον Βασ. Γεώργα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Με τη συμφωνία αυτή, επισημαίνει ο υπουργός, επέρχεται εκ των πραγμάτων μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, καθώς θα εξαγοραστούν προηγούμενα δάνεια της ΕΚΤ και του ΔΝΤ και θα παραταθεί στο μέλλον η ωρίμαση τους.

«Η συμφωνία είναι δύσκολη αλλά βιώσιμη οικονομικά, επειδή απομακρύνει τον κίνδυνο του Grexit, προβλέπει ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή και ένα επιπλέον αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ. Περιλαμβάνει ένα νέο μακροχρόνιο δάνειο –με ορίζοντα 30ετίας– από τον ESM, που θα αντικαταστήσει τον βραχυχρόνιο δανεισμό της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ», τονίζει ο κ. Σταθάκης.

«Πρόκειται άρα για μια μίνι αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει προοπτική για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που ζητάει εδώ και καιρό και το ΔΝΤ», λέει ο υπουργός.

Τα υφεσιακά μέτρα

«Παρ’ ότι πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία έχουν υφεσιακό χαρακτήρα, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συγκριθεί με τα Μνημόνια 1 και 2, τα οποία περιελάμβαναν δημοσιονομική προσαρμογή 15% του ΑΕΠ σε διάρκεια 4ετίας και μειώσεις συντάξεων και μισθών που κυμαίνονταν από 30% έως 40%», σημειώνει.

«Αντίθετα, προβλέπονται χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτευχθούν σταδιακά μέχρι το 2018 και υπάρχει ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο θα φτάσουμε έως εκεί. Αυτό σημαίνει ότι η ετήσια δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι της τάξης του 1% του ΑΕΠ ετησίως», δηλώνει.

Για εκλογές-δραχμή

Ο κ. Σταθάκης θεωρεί αναπόδραστη εξέλιξη τις εκλογές αν χαθεί οριστικά η κυβερνητική πλειοψηφία και εκτιμά ότι η δημιουργία πολιτικού φορέα υπέρ της επιστροφής στη δραχμή θα είναι «κάτι αποτυχημένο και περιθωριακό». Τέλος, προαναγγέλλει αλλαγές στο ΕΣΠΑ και ολοκλήρωση του νέου Επενδυτικού Νόμου τον Οκτώβριο.

 

 

Υπογραμμίζει πως μια κυβέρνηση που δεν στηρίζεται πλήρως από τους βουλευτές της έχει πρόβλημα αποτελεσματικότητας, γι’ αυτό θα πρέπει από τις συλλογικές διαδικασίες να προκύψει μια νέα στρατηγική, ένας νέος σχεδιασμός του κόμματος με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here