Σταθάκης: Μέτρα ΦΠΑ 1 δις ευρώ με πρωτογενές πλεόνασμα στο 1%

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Τον δημοσιονομικό στόχο των μέτρων που συζητά η κυβέρνηση με τους θεσμούς, κυρίως μέσω της αναπροσαρμογής των συντελεστών του ΦΠΑ, προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σε κάτι λιγότερο από 1 δις ευρώ.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σταθάκης επέμεινε ότι δεν ισχύει αυτό που είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζ.Κ.Γιούνκερ για κάλυψη δημοσιονομικού κενού 1.8 δις ευρώ μέσω του ΦΠΑ. Και συμπλήρωσε ότι υπάρχει τρόπος με τις κατάλληλες κινήσεις, ο ΦΠΑ να γίνει λιγότερο άδικος και περισσότερο αναδιανεμητικός(π. χ με χαμηλούς συντελεστές σε τρόφιμα, φάρμακα). Ξεκαθάρισε ότι ο ΦΠΑ στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ δεν θα αυξηθεί, ισως να πάει σε χαμηλότερο συντελεστή.

Ο κ. Σταθάκης είπε ακόμη ότι υπάρχουν ανοικτά θέματα για συζήτηση, είμαστε κοντά σε συμφωνία αλλά δεν έχει αρχίσει ακόμη η καθαρογραφή της.

Επανέλαβε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος και πρέπει να καταργηθεί. Ομως λόγω των συνθηκών(είναι γραμμένος στον προυπολογισμό), δεν θα καταργηθεί το 2015, αλλά πιθανότατα θα εφαρμοσθεί με νέες, αναπροσαρμοσμένες αντικειμενικές αξίες.

Δήλωσε ότι θα ισχύσει η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και συνέδεσε την καταβολή της 13ης σύνταξης από τη πορεία των οικονομικών μεγεθών.

Οσον αφορά το είδος της συμφωνίας διευκρίνισε πως «θα πρόκειται για μία συμφωνία συνολική,  όχι τμηματική». «Θα αφορά το σύνολο των μέτρων για 2015 και 2016 και η χρηματοδότηση θα εξαρτηθεί από τη συμφωνία για το χρέος. Δεν πρόκειται για ένα δάνειο με όρους. υπογράμμισε ο κ. Σταθάκης, ο οποίος χαρακτήρισε ατυχή τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη για πιθανότητα επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here