Σταϊκούρας: Από περικοπές δαπανών & εξορθολογισμό μισθών, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Τα 700 – 800 εκατ. ευρώ στα οποία η ΝΔ υπολογίζει το κόστος της μείωσης 30% του ΕΝΦΙΑ σε βάθος διετίας θα βρεθούν από περικοπές δημοσίων δαπανών. Εχει γίνει μελέτη για μια σειρά δημοσιονομικών ισοδυνάμων προκειμένου η σχετική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνει πράξη, υποστήριξε ο  συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM. Εκανε επίσης αναφορά σε «εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους» στο δημόσιο.

«Πέρα από το γεγονός ότι αν είσαι αξιόπιστη ως χώρα, μπορείς να μειώσεις φορολογικούς συντελεστές χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα, έχουμε και μία σειρά δημοσιονομικών ισοδυνάμων από το σκέλος των δαπανών, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα, προκειμένου να γίνει αυτή η μείωση των φόρων», είπε.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι «το 2014, όταν σταθεροποιήθηκε η οικονομία» η κυβέρνηση Σαμαρά μπόρεσε να προχωρήσει σε «στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών, άρα δεν ήταν υποσχέσεις, ήταν πράξεις και μάλιστα χωρίς δημοσιονομικά ισοδύναμα».

Ο κ. Σταϊκούρας προχώρησε σε πιο συγκεκριμένες αναφορές, χωρίς να αναφέρει μειώσεις αλλά εξορθολογισμό μισθολογικής δαπάνης: «Μπορούν να περιοριστούν λίγο ακόμη οι λειτουργικές δαπάνες, δεν είναι απεριόριστα τα περιθώρια, είναι όμως υπαρκτά. Μπορεί να τεθεί σαφής δημοσιονομικός προγραμματισμός και στόχοι στα νομικά πρόσωπα της γενικής κυβέρνησης, καθώς υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις τα τελευταία χρόνια, ειδικά στις μαζικές μεταφορές, να αξιολογηθεί καλύτερα η συνεισφορά των νομικών προσώπων, να εξορθολογιστεί η μισθολογική δαπάνη, να σταθεροποιηθεί το ποσοστό προσλήψεων προς αποχωρήσεις σε έναν δείκτη».

«Το 2014 μειώθηκε ο ΦΠΑ στην εστίαση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, μειώθηκε ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, διευρύνθηκαν τα κριτήρια χορήγησης επιδόματος θέρμανσης, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, χορηγήθηκε κοινωνικό μέρισμα» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: «Η επιλογή της ΝΔ είναι σαφής. Η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών».

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here