Σταϊκούρας: Κοντά στο 4% η ύφεση, ξεχάστε για την ώρα μείωση φόρων και εισφορών

Κοντά στο 4% του ΑΕΠ θα φτάσει η ύφεση της ελληνικής οικονομίας, εκτίμησε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών. «Με τα σημερινά δεδομένα, η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%», δήλωσε συγκεκριμένα ο Χρήστος Σταϊκούρας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει συνολικά 37 δισ. ευρώ διαθέσιμα, πέραν των ευρωπαϊκών μέτρων, για να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

«Η ύφεση είναι συνάρτηση της έκτασης του προβλήματος και της πιθανής επανάληψης του προβλήματος μέσα στη χρονιά», είπε και εξήγησε ότι «δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις, παρότι οι περισσότερες δείχνουν βαθιά ύφεση». Ο υπουργός έκανε ειδική αναφορά στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος απειλεί τη «βαριά» βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας. «Λαμβάνεται υπόψη και η επίπτωση στον τουρισμό το καλοκαίρι. Σχεδιάζονται στοχευμένες δράσεις», τόνισε.

«Τα μέτρα θα καλύψουν κομμάτι της απώλειας του εθνικού πλούτου, ρίχνουμε πολλά όπλα στη μάχη σήμερα, άλλα κρατάμε και εφόδια για την επόμενη μέρα της οικονομίας όταν τελειώσει η κρίση. 15,7 δισ. ευρώ το μαξιλάρι ασφάλειας, και περίπου 20 δισ. τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους και των φορέων της γενικής κυβέρνησης στις εμπορικές τράπεζες και την Τράπεζα της Ελλάδος. Είναι χρήματα των φορολογουμένων που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε με το βέλτιστο τρόπο…

Το πότε θα τα χρησιμοποιήσουμε έχει να κάνει με την ένταση της κρίσης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας κι έκανε λόγο για μετάθεση του προγράμματος μείωσης φόρων και εισφορών: «Πρόκειται για μαραθώνιο, όχι αγώνα ταχύτητας, να μείνουμε μακριά από μαξιμαλισμούς. Χρειάζεται σχεδιασμός σε βάθος μηνών και ετών. Το πρόγραμμα μείωσης φόρων και εισφορών μετατίθεται, αλλά θα εφαρμοστεί σταδιακά, μόλις καταφέρουμε να βγούμε από την υγειονομική κρίση».

«Το πακέτο μέτρων είμαστε έτοιμοι να το υλοποιήσουμε και το Μάιο και τον Ιούνιο, χωρίς να υπάρχουν ταμειακά προβλήματα» διευκρίνισε ωστόσο ο κ. Σταϊκούρας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα μείωσης μισθών και συντάξεων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να καταβάλλεται το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται λόγω πανδημίας, ενώ μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν και τα 400 ευρώ έκτακτο επίδομα στους επιστήμονες, άλλα και το έκτακτο Δώρο Πάσχα στους 110.000 γιατρούς και υγειονομικούς.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here