Σταϊκούρα κρυώνουμε, δώσε λύση!

Του ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

Την έντονη αγανάκτησή της εκφράζει με επιστολή της στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα η εθνική συνομπονδία ατόμων με αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), καθώς για άλλη μια φορά πολλές χιλιάδες άτομα με αναπηρία μένουν εκτός της παροχής επιδόματος θέρμανσης, αφού – και πάλι – στο συνολικό τους εισόδημα λαμβάνεται υπόψη το αναπηρικό επίδομα.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή της συνομοσπονδίας ‘‘εκατοντάδες φορές έχουμε απευθυνθεί στην ελληνική Πολιτεία δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι το αναπηρικό επίδομα ΔΕΝ είναι εισόδημα. Δίνεται στα άτομα με αναπηρία για την αντιμετώπιση του πρόσθετου κόστους διαβίωσης που δημιουργείται από την αναπηρία. Καλύπτει τα επιπλέον φάρμακα- θεραπείες- προσαρμογές που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα άτομα με αναπηρία, δεν είναι μισθός ή επίδομα πολυτελείας’’.

Εξειδικεύοντας περαιτέρω η Ε..Α.με.Α. επικαλείται την Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202 υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία «τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως δεν φορολογούνται». Κατόπιν δε αυτού καταλήγει: Την ίδια στιγμή, στην απόφαση για το επίδομα θέρμανσης δεν υπάρχει καμία μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, δεν αυξάνεται δηλαδή έστω το εισοδηματικό όριο ένταξης στο επίδομα θέρμανσης εάν σε ένα νοικοκυριό υπάρχει άτομο με αναπηρία.

Υστερόγραφο: Στον επίλογο της επιστολής της η Ε.Σ.Α.μεΑ. ζητά την άμεση παρέμβαση του κ. Σταϊκούρα ώστε να επιλυθεί πάραυτα το θέμα που έχει δημιουργηθεί. Όχι, μη μας ρωτήσετε γιατί από πλευράς είμαστε σχεδόν βέβαιοι πως κάποια λύση ‘’κατόπιν ενεργειών’’ του κυρίου υπουργού θα δοθεί την οποία (και τον οποίο) η συνομοσπονδία θα χαιρετήσει ως αποδεικτικό μεγάλης ευαισθησία κομπάζοντας συνάμα για την δικαίωση των αγώνων της, διότι το μόνο που θα μπορούσαμε ποτέ να σας απαντήσουμε είναι ‘‘χαιρετήστε μας τον πλάτανο’’ κι αυτό – για λόγους ευγένειας – δεν το θέλουμε…

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here