Στα τέλη Σεπτεμβρίου η ευρωπαϊκή Σύνοδος για την Αν. Μεσόγειο

Δεν βιάζεται καθόλου η Ε.Ε. για τη τη λήψη αποφάσεων στο θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό επιβεβαιώθηκε σήμερα (Δευτέρα) από την επιστολή που έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., καλώντας τις να συμμετάσχουν στην τηλεδιάσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Λευκορωσία.

Στην εν λόγω επιστολή ο Μισέλ κάνει γνωστό πως για το θέμα της ανατολικής Μεσογείου θα διεξαχθεί ειδική Σύνοδος Κορυφής τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στις 24-25 Σεπτεμβρίου.

Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως δεν βιάζονται να προβούν σε οποιαδήποτε απόφαση και πως δίνουν χρόνο στη διπλωματία και τον διάλογο, όπως διαφαίνεται και από την αναφορά του Μισέλ στην επιστολή: «Όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν αναμένονται κυρώσεις

Σε κάθε περίπτωση η Ε.Ε., την ώρα που επιλέγει να επιλύσει άμεσα ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό της Λευκορωσίας, αφήνει ένα άλλο φλέγον ζήτημα –που αφορά μάλιστα και δύο μέλη της, την Ελλάδα και την Κύπρο– να αιωρείται και να διαιωνίζεται, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί μέχρι τα τέλη του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Θα πρέπει μάλλον να θεωρείται δεδομένο πως δεν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα –όπως έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση από την Ε.Ε.– τουλάχιστον μέχρι την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, εκτός εάν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή ή εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται επίσης πως η Τουρκία έχει εκδώσει από τις 15 Αυγούστου NAVTEX για εξορύξεις νοτιοδυτικά της Κύπρου από τις 18 Αυγούστου έως και τις 15 Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή, ενώ σήμερα έγινε γνωστό πως άλλο ένα (το τρίτο) τουρκικό σκάφος εξορύξεων θα βγει σύντομα στην ανατολική Μεσόγειο.

Από τη πλευρά τους, πάντως, Αθήνα και Λευκωσία συντονίζουν τις κινήσεις τους, με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Κύπρο αύριο, για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here