Στα χέρια της αστυνομίας η «μαφία των λαϊκών»-Πάνω από 2,9 εκ .ευρώ τα κέρδη

Eξαρθρώθηκε από τις αστυνομικές αρχές η εγκληματική οργάνωση  που λυμαίνονταν τις λαικές αγορές της Αττικής αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 2.910.000 ευρώ.

Ως αρχηγός της «μαφίας των λαϊκών» φέρεται ένας 57χρονος, ο οποίος υπήρξε επικεφαλής της διεύθυνσης λαϊκών αγορών της περιφέρειας Αττικής, ενώ για την ίδια υπόθεση έχουν συλληφθεί άλλα 19 άτομα και κατηγορούνται άλλοι 14. Aνάμεσά τους είναι τρεις βοηθοί επόπτες και δύο υπάλληλοι της διεύθυνσης λαϊκών αγορών, ενώ μόνο μία γυναίκα έχει συλληφθεί για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.

Ενδεικτικό του εύρους της επιτυχίας του τμήματος δίωξης εκβιαστών που κατάφεραν να ξεσκεπάσουν τη μαφία των λαϊκών αγορών, είναι το γεγονός ότι για την εξάρθρωσή της οι αστυνομικοί χρειάστηκε να στήσουν μέχρι και πάγκους στη λαϊκή αγορά και να υποδυθούν τους πωλητές. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο τρόπος λειτουργίας τους βασιζόταν στους «κανόνες» της νύχτας, μόνο που τα έκαναν την ημέρα.

Η πληροφορία στις αρχές για τη δράση τους εφτασε το 2014 αν και η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι δρούσε τουλάχιστον από το 2006.

Για για να μπορέσουν να καταγράψουν τις δραστηριότητές τους οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ακόμη και drones. Ενδεικτικό του μόχθου των αστυνομικών που χειρίστηκαν την υπόθεση είναι το γεγονός ότι πήραν καταθέσεις από 224 άτομα, ενώ η δικογραφία μεταφέρθηκε με καροτσάκι του σούπερ-μάρκετ προς τον ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος τώρα είναι εκείνος που θα κινήσει τις περαιτέρω ενέργειες. όπως για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και για τους ελέγχους ορκωτών λογιστών στα εμπλεκόμενα σωματεία.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατά περίπτωση και αναλόγως του επιπέδου εμπλοκής τους προέβαιναν σε μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων και κυρίως:

  • λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για την τοποθέτηση και τις αλλαγές θέσεων των πωλητών εντός των λαϊκών,

  • ομοίως λάμβαναν εκβιαστικά χρήματα για τη διάθεση θέσεων πωλητών που είχαν αποβιώσει και οι άδειες τους διατηρούνταν σε ισχύ παρανόμως,

  • απαιτούσαν και λάμβαναν χρήματα και δώρα από πωλητές για κάλυψη προσωπικών τους εξόδων (π.χ. για λογαριασμούς, έξοδα οχημάτων κ.λπ.),

  • προέβαιναν σε συγκάλυψη προστίμων και καταγγελιών,

  • ενημέρωναν πωλητές για επικείμενους ελέγχους με αντίτιμο χρηματικά ποσά,

  • επενέβαιναν στη διαδικασία έκδοσης αδειών με διάφορους τρόπους, όπως με παράνομες παρεμβάσεις σε έγγραφα, με ετεροχρονισμένες εγγραφές ή εκδίδοντας και επαναφέροντας άδειες με πλαστά έγγραφα,

  • παρενέβαιναν στη διαδικασία των ελέγχων με διάφορους τρόπους, όπως με ενημέρωση πωλητών-μελών της οργάνωσης για επικείμενους ελέγχους, με αποσιώπηση σχετικών καταγγελιών ή πραγματοποιώντας στοχευμένους ελέγχους για να εξαναγκάσουν πωλητές να υποκύψουν στις εκβιαστικές τους πρακτικές, επιβάλλοντας σε πολλές περιπτώσεις «εκδικητικά» πρόστιμα,

  • συγκέντρωναν χρήματα για δήθεν αγαθοεργίες και εράνους και τα κρατούσαν για δικό τους όφελος.

Διαπιστώθηκε ακόμα ότι, έναντι χρηματικής αμοιβής, επέτρεπαν να λειτουργούν παράνομοι πάγκοι σε λαϊκές αγορές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι παράνομοι πάγκοι λειτουργούσαν δίπλα από τις νόμιμες λαϊκές με τη μορφή παραλαϊκών αφού αναπτύσσονταν (40) έως (50) πάγκοι τουλάχιστον. Επιπλέον σε μία τουλάχιστον λαϊκή διακριβώθηκε ότι επέτρεπαν την πώληση λαθραίων τσιγάρων εντός του χώρου της.

Απειλούσαν και αξιωματικούς που χειρίζονταν την υπόθεση

Όταν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έμαθαν ότι αρχίζει και σπάει η «ομερτά» που είχαν επιβάλλει στις 40 λαϊκές της Αττικής, στις οποίες απασχολούνται περισσότερα από 10.000 άτομα, άρχισαν να παίρνουν μέτρα ακόμη και στις τηλεφωνικές τους συνομιλίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, απειλούσαν ακόμη και τους αξιωματικούς που χειρίζονταν την υπόθεση ότι θα τους αποστράτευσαν γιατί έχουν τις πλάτες ισχυρών πολιτικών προσώπων ή  ότι θα φροντίσουν για τη δυσμενή τους μετάθεση. Οι απειλές αυτές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις εξαπολύθηκαν και με άμεσο τρόπο.

Σε μία περίπτωση όπου έμαθαν ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε καταθέσει στους αστυνομικούς όλα όσα υπέφερε στα χέρια των εκβιαστών του, φρόντισαν να του γίνουν διαφορετικοί έλεγχοι και μέσα σε τέσσερις ημέρες επειδή δεν ενέδιδε στους εκβιασμούς τους, του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στα πρόσωπα που τέθηκαν στο μικροσκόπιο των αρχών και έχουν εμπλοκή στην εγκληματική οργάνωση είναι και δύο οι οποίοι έχουν κατηγορηθεί για ληστείες, ναρκωτικά και κλοπές. Ο ένας έχει αποφυλακιστεί και ο άλλος παραμένει κρατούμενος σε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας, ενώ και οι δύο, όταν ήταν έγκλειστοι, διατηρούσαν κανονικά τον πάγκο τους σε λαϊκή αγορά της Αττικής.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για μεταβίβαση μίας άδειας από πωλητή σε πωλητή  δόθηκαν64.000 ευρώ, για αλλαγή θέσεων δόθηκαν από πωλητή συνολικά 20.000 ευρώ, παλιννοστούντες έδωσαν 15.000 ευρώ έκαστος για την έκδοση άδειας πάγκου και αλλοδαπός πωλητής πλήρωνε 400 ευρώ μηνιαίως «προστασία» για τον πάγκο που διατηρούσε.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here