Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η συνεδρίαση της Ολομέλειας

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Στις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής ξεκίνησε τελικά η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής βάσει του αποτελέσματος της σχετικής ψηφοφορίας που διεξήχθη στη Διάσκεψη των Προέδρων. Η Πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων να μην εισαχθούν για συζήτηση οι δύο επίμαχες τροπολογίες, ως προδήλως εκπρόθεσμες και αντισυνταγματικές.

Ο υπουργός Οικονομικών Ε. Τσακαλώτος πήρε το λόγο, και είπε πως στις 4 το απόγευμα συνεδριάζει στο Eurogroup. Αν πάμε χωρίς όλο το πακέτο μαζί με τις τροπολογίες, θα θεωρηθεί ότι δεν τηρήσαμε την συμφωνία, δεν θα ψηφισθεί η συμφωνία, όποτε θα πάμε για δάνειο γέφυρα, με νέα προαπαιτούμενα».

Σύμφωνοι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης. Θεωρούμε όλες οι μείζονες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τη Βουλή.  Οσον αφορά τις τροπολογίες, είπε ότι δεν εμποδίζεται να συμπεριληφθούν στο νόμο, Η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου λαμβάνεται υπόψη αλλά δεν είναι δεσμευτική. Προτείνουμε να γίνει ενιαία συζήτηση των τροπολογιών με το νόμο.

Ο κ. Φίλης πρότεινε επίσης να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 5 το πρωί και να μιλήσουν οι αρχηγοί και οι εκπρόοωποι κομμάτων.

Τι έγινε στη διάσκεψη των προέδρων λίγο νωρίτερα

Υπέρ της άμεσης έναρξης της Ολομέλειας τάχθηκαν 11 βουλευτές, επτά υπέρ της έναρξης το πρωί και δύο «παρών».

Στη δεύτερη ψηφοφορία ο Αλ. Μητρόπουλος ψήφισε άμεση έναρξη, ενώ στην πρώτη είχε ψηφίσει να ξεκινήσει η Ολομέλεια το πρωί.

Είχε προηγηθεί ακόμη μια ψηφοφορία για το ίδιο θέμα με 10 βουλευτές να ψηφίζουν να ξεκινήσει άμεσα, 8 να γίνει το πρωί και 2 βουλευτές του ΚΚΕ να ψηφίζουν “παρών” ενώ σημειώθηκε ισοψηφία ως προς το αν θα εισηγηθεί η Διάσκεψη τη συνταγματικότητα ή μη των τροπολογιών.

Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε ότι στην ισοψηφία υπερισχύει η ψήφος της Προέδρου με τον Χ. Θεοχάρη από το Ποτάμι να εκφράζει την διαφωνία του.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης αποφασίστηκε δεκάλεπτη διακοπή στη Διάσκεψη των Προέδρων προκειμένου να ζητηθεί η γνώμη του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής, καθώς δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία για την ώρα έναρξης της Ολομέλειας.
Η συζήτηση στη Διάσκεψη πάντως σηματοδότησε ένα νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της κυβέρνησης καθώς η πρόεδρος της Βουλής πρότεινε να μην εισαχθούν προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής οι δυο βασικές τροπολογίες του νέου μνημονίου, για τις συντάξεις και για τα κόκκινα δάνεια.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την τοποθέτησή της  έκανε λόγο για τροπολογίες που κατατέθηκαν αιφνιδιαστικά και αναφέρθηκε στη διαφύλαξη του Συντάγματος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης ζήτησε να ξεκινήσει η Ολομέλεια στις 23.30, για να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τις 03:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Σύμφωνος με τη διεξαγωγή της Ολομέλειας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης των Προέδρων εμφανίστηκε  και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν. Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων για τις συνταξιοδοτικές περικοπές στάθηκε ο α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Όπως ανέφερε, οι θεσμοί θέτουν σε συζήτηση θέματα και ρυθμίσεις που έχουν ήδη κριθεί αντισυνταγματικές. Σύμφωνα με τον κ.Μητρόπουλο, οι «μνημονιακές» συνέπειες δημιούργησαν όρους κατάρρευσης του ασφαλιστικού.

Σύμφωνοι με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο Ν. Φίλης για την Ολομέλεια παρουσιάστηκαν οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης και των ΑΝΕΛ Ν. Νικολόπουλος.
Για διάτρητη από όλες τις απόψεις διαδικασία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. Όπως τόνισε, πρέπει να αποσυρθούν οι τροπολογίες και να μην εισαχθούν στην Ολομέλεια.

“Πρόταση της κυβέρνησης είναι η άμεση έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής και η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τις 3.00″, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

“Τέσσερα Κοινοβούλια πρέπει να επικυρώσουν τη συμφωνία από τις 14 έως τις 18 Αυγούστου” είπε ο υπουργός, ενώ ερωτηθείς από την πρόεδρο της Βουλής για τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν, υπενθύμισε ότι αύριο διεξάγεται το Eurogroup.

 Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί.

Όπως τόνισε η κ. Κωνσταντοπούλου, δεν γίνεται να συνεδριάσει η Ολομέλεια πριν τις 12.30, καθώς πρέπει πρώτα να ληφθεί απόφαση από τη Διάσκεψη Προέδρων και στη συνέχεια να συνταχθεί η ημερήσια διάταξη από τις υπηρεσίες της Βουλής.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here