Χρεώνοντας (20€ μηνιαίως) το δικαίωμα πρόσβασης στις ακαδημαϊκές σπουδές!

 

Toυ ΑΝΤΩΝΗ ΣΚΟΡΔΙΛΗ

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Πόσα θέλετε να μας τρελάνετε;

Με (έγγραφη) απόφασή τους οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), γνωμοδότησαν (οι αθεόφοβες) ότι οι θέσεις στάθμευσης αναπηρικού αυτοκινήτου για φοιτητές με αναπηρία στον σχετικά διαμορφωμένο χώρο παραπλεύρως του κτιρίου της Νομικής Σχολής χρεώνονται 20€ μηνιαίως. Αυτή ήταν η απάντησή τους στο σχετικό αίτημα της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ, της οποίας οι δράσεις τα τελευταία χρόνια, σημειωτέον, θεωρείται ότι προσεγγίζουν τις “πρότυπες”.

H βασική αιτίαση για την αδιανόητη απόφαση ήταν τα στενά οικονομικά του Πανεπιστημίου. Πρόκειται άνευ περιστροφών για το άκρον άωτον της γελοιότητας, προφανώς το “οικονομικό” του ΕΚΠΑ δεν θα επιλυθεί με δυο τρία εικοσάρικα το μήνα που καλούνται να καταβάλλουν οι φοιτητές με αναπηρία. Το μόνο πραγματικό κίνητρο της απόφασης, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, είναι η απύθμενη βλακεία, μεταφραζόμενη σε ότι αφορά το δικαίωμα ανεμπόδιστης προσβασιμότητας των φοιτητών με αναπηρία σε έμπρακτη λογική αποκλεισμού.

rsz_2391280Ορθά – κοφτά: Οι αναπηρικές θέσεις στάθμευσης δεν έχουν σε τίποτε να κάνουν με παραχωρούμενη πολυτέλεια ή ευγενές προνόμιο προς τους αναπήρους φοιτητές. Η δυνατότητα του φοιτητή με αναπηρία να μπορεί να σταθμεύσει σε προσδιορισμένο χώρο ώστε κατόπιν να έχει εύλογη (ανεμπόδιστη) πρόσβαση στις αίθουσες διδασκαλίας, είναι αναγκαία συνθήκη για την ισότιμη συμμετοχή στην διαδικασία σπουδών, άρα αναφαίρετο δικαίωμα. Στο παραμικρό δεν είναι διάολε προνόμιο, αυτά τα ζητήματα είναι λυμένα στον πολιτισμένο κόσμο εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, και το αίτημα της Μονάδας Προσβασιμότητας του ΕΚΠΑ είχε τον χαρακτήρα του “αυτονόητου”, γι’ αυτό και η αρμόδια πρυτανική ανταπάντηση που χρεώνει το δικαίωμα έχει τον χαρακτήρα του αδιανόητου. Όπως φαίνεται, στη διάρκεια αυτής της κρίσης, με το πρόσχημα για να είμαστε σαφέστεροι αυτής της κρίσης θα τα δούμε όλα!

Θα τα δούμε (ήδη τα βλέπουμε), το ζητούμενο είναι αν και σε ποιο βάθος θα τα ανεχτούμε και/ή θα συνηθίζουμε να τα ανεχόμαστε. Ευτυχώς, πάει καλά, υπάρχουν και κάποιες εναπομείνασες κοινωνικές πρωτοπορίες στη χώρα των νεοελλήνων που αν μη τι άλλο απαγορεύουν στα επί χρόνια θεωρούμενα στοιχειώδη και αυτονόητα δημοκρατικά προσχήματα να παραβιάζονται εν μέσω σιωπής. Από σήμερα το πρωί μια ομάδα αποφασισμένων ανθρώπων – μελών της Κίνησης Χειραφέτησης Ατόμων με αναπηρία έχουν ξεκινήσει έντονη παράσταση διαμαρτυρίας στους χώρους του κτιρίου της Νομικής Σχολής και δηλώνουν ανυποχώρητοι μέχρι το “αδιανόητο” να διορθωθεί. Κεντρικό τους μήνυμα- σύνθημα: «Η πρόσβαση είναι δικαίωμα, η παρεμπόδιση ρατσισμός και η ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ υποχρέωση μας». Τα λέει όλα!

Ενημέρωση τελευταίας στιγμής: Ήταν να μην υπάρξει η έντονη διαμαρτυρία και η συνεπαγόμενη απειλή δημόσιας έκθεσης. Εντός μιας ώρας, απολογούμενοι και μιλώντας για “ανθρώπινο λάθος” οι αυτουργοί του αδιανόητου, απέσυραν την άθλια απόφασή τους. Θα μας συγχωρέσουν αλλά την έκθεση αυτή δεν θα την αποφύγουν, και τούτο δεν εμπεριέχει προφανώς τίποτε το “προσωπικό”. Την κοινωνική ανάγκη υπηρετεί, στους περίεργους αυτούς καιρούς μας να αναδειχτούν κάποιες ακρότατες (μεταξύ των πολλών ακραίων) περιπτώσεις ως παραδείγματα προς αποφυγήν.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here