Σπύρος Γκούμας, Γιώργος Μακρής: Αφιέρωμα στον Δημήτρη Γκόγκο-Μπαγιαντέρα

Toυ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ

Οι Πειραιώτες Σπύρος Γκούμας  δεξιοτέχνης και δάσκαλος του μπουζουκιού, η αρχιτέκτων Κατερίνα Βλάχου με την αγάπη τους για  τη μουσική  παράδοση της πόλης τους, σε συνεργασία με το μουσικό σχήμα «Οι Παραπεταμένοι», γνωστό για τη συνεχή και συνεπή του ενασχόληση με το αστικό λαϊκό μας τραγούδι, συνδιοργανώνουν ένα Μουσικό Αφιέρωμα στο μεγάλο Πειραιώτη μουσικό Δημήτρη Γκόγκο – Μπαγιαντέρα, το οποίο περιλαμβάνει και παρουσίαση της ζωής και του έργου του με  προβολή φωτογραφικού και ψηφιακού υλικού. Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 9 μμ. στο Underflow Store @ Art Gallery Καλλιρόης 39, 117 43 Αθήνα τηλ:2114039926

 -Τι θα παρουσιάσετε ιδιαίτερα με τη νέα δουλειά σας;

Γιώργος:  Αρχικά να επισημάνουμε ότι αυτή η δουλειά έχει  παρουσιαστεί με τους ίδιους συντελεστές πριν από δύο χρόνια περίπου, σε άλλους χώρους. Ο Μπαγιαντέρας όμως είναι πάντα επίκαιρος, έτσι ώστε η κάθε νέα παρουσίαση να προσθέτει πάντα κάτι νέο και προωθητικό στην υπόθεση της λαϊκής μας μουσικής.

-Σπύρος: Η παρουσίαση του αφιερώματος, εκτός από το μουσικό μέρος της, βασίζεται σε ένα ψηφιακό και φωτογραφικό υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε, ταξινομήθηκε και παρουσιάζεται από την Κατερίνα με ένα γλαφυρό και ζεστό τρόπο προσθέτοντας το δικό της χρώμα στην εκδήλωση.

Γιώργος: Θα πρέπει επίσης να πούμε ότι η συλλογή του ψηφιακού και φωτογραφικού υλικού έγινε με την συνεργασία της Κατερίνας με την κόρη του συνθέτη Έλλης Μαργαρίτη-Γκόγκου μέσα από μία συγκινητική και πολύ τρυφερή ατμόσφαιρα.

 -Τι θα προσπαθήσετε να καταδείξετε με αυτή τη δουλειά; 

-Σπύρος: Με την παρουσίασή μας θα προσπαθήσουμε, στο πλαίσιο του χρόνου που διαθέτουμε, να δείξουμε ένα μέρος της ζωής και του έργου του συνθέτη, διατηρώντας την αισθητική του αξία και προσφορά στην εξέλιξη της νεότερης Ελληνικής μουσικής.

Γιώργος: Επίσης, επειδή τα τραγούδια δεν γράφονται σε εργαστηριακές συνθήκες  θα αναδειχτούν και οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες γράφτηκαν τα τραγούδια της παρουσίασης. Σ’ αυτό συμβάλλει και ο αριστοτεχνικός τρόπος παρουσίασης του υλικού από την Κατερίνα.  

-Σπύρος: Επίσης για να είναι πιο ενδιαφέρον το πρόγραμμά μας κάνουμε μια  προσπάθεια να εναλλάσσουμε τον ρυθμό των τραγουδιών και σε ένα βαθμό την περίοδο της σύνθεσής τους.

-Θα μας δώσετε μερικά στοιχεία από τη ζωή και το έργο του συνθέτη;

-Σπύρος: Ο Δ.Γκόγκος-Μπαγιαντέρας γεννήθηκε στο  Χατζηκυριάκειο το 1903 από πολυμελή αλλά ευκατάστατη οικογένεια (ήταν 22 αδέλφια και αυτός το τελευταίο της παιδί).  Ο πατέρας του Γιάννης Γκόγκος, ήταν μόνιμος υπαξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και είχε καταγωγή από τον Πόρο.

Ο Δ. Γκόγκος τελείωσε  το τετρατάξιο Γυμνάσιο και σπούδασε ηλεκτρολόγος σε μια τεχνική σχολή του Πειραιά και ασχολήθηκε σαν νέος με τη Ελληνορωμαϊκή πάλη, σαν μια διέξοδο του ατίθασου χαρακτήρα του.

Με τη μουσική ασχολήθηκε από πολύ μικρός.  Έπαιζε μαντολίνο,  κιθάρα, λίγο βιολί  και κάποια στιγμή τον κέρδισε αποκλειστικά το  μπουζούκι.

Γιώργος :  Το 1925 διασκεύασε την ιταλική οπερέτα «Μπαγιαντέρα», του Εριχ Κάλμαν, για λαϊκή ορχήστρα με μπουζούκι και μαντολίνο. Από τότε γίνεται γνωστός με το παρατσούκλι «Μπαγιαντέρας». Συμπεραίνουμε ότι την ίδια εποχή άρχισε να ασχολείται με  τη σύνθεση και το ρεμπέτικο τραγούδι.

-Με ποιους ρεμπέτες μουσικούς συνεργάστηκε;

-Σπύρος: Κατά τη διάρκεια της 60χρονης καριέρας του εκτός από τους πρωτεργάτες του ρεμπέτικου (Μάρκο, Στράτο, Μπάτη, Δελιά, Κερομύτη, Παπαϊωάννου κ.α) συνεργάστηκε και με την νεότερη γενιά (Χιώτη, Στ.Χρυσίνη κ.α). Έγραψε πάνω από 100 τραγούδια και αρκετά από τα οποία δεν κυκλοφόρησαν ποτέ λόγω της λογοκρισίας.

-Γιώργος: Ο Μπαγιαντέρας έγραψε αξιόλογα τραγούδια για την περίοδο του Ελληνοαλβανικού πολέμου και της κατοχής. Θεωρείται από πολλούς ως ο «ραψωδός» της εθνικής μας αντίστασης ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις.

Σημαντικό είναι ότι από το 1941 και μετά συνέθετε και έπαιζε μουσική τυφλός, εξαιτίας ενός γλαυκώματος, για να συντηρήσει την οικογένειά του κάτω από αντίξοες συνθήκες. Λίγο πριν από τον πόλεμο, ο Μπαγιαντέρας, γίνεται μέλος του ΚΚΕ, επισημοποιώντας την αριστερή πολιτική του τοποθέτηση, στοιχείο το οποίο  αποτυπώνεται στα κοινωνικού περιεχομένου τραγούδια του. ήταν παντρεμένος με την καπνεργάτρια Δέσποινα Αραμπατζόγλου, μικρασιατικής καταγωγής με την οποία απέκτησε τρία παιδιά. Πέθανε το 1985 αφήνοντάς μας παρακαταθήκη τα υπέροχα τραγούδια του.

 –Ποιοί είναι οι συντελεστές της μουσικής  εκδήλωσης ;

Σπύρος:  Είναι η ομάδα μας και ιδιαίτερα για την συλλογή και παρουσίαση του υλικού υπεύθυνη είναι η Κατερίνα Βλάχου,  για την μουσική επιμέλεια των τραγουδιών ο Σπύρος Γκούμας και  παίζουν οι μουσικοί:
Σπύρος Γκούμας : μπουζούκι, τραγούδι
Γιώργος Χαρατσής : μπουζούκι, τραγούδι
Δημήτρης Γκούμας : κιθάρα

Σοφία Κονταράτου : τραγούδι-κρουστά
Γιώργος Μακρής : κιθάρα, τραγούδι
Φωτεινή Καράμπαμπα : μπαγλαμά

 -Που και πότε θα γίνει η εκδήλωση;

 

-Γιώργος:  Το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 9 μμ. στο Underflow Store @ Art Gallery Καλλιρόης 39, 117 43 Αθήνα τηλ:2114039926  είσοδος 10 ευρώ

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here