Σπιθάρι στον Μαραθώνα. Ένα ανοικτό εγχείρημα βιωσιμότητας και αλληλεγγύης

Tης ΚΑΤΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

από www.mikrocosmos.gr

Η σπίθα που βάζει το Σπιθάρι…

Συνδημιουργία, συνεργατικότητα και αλληλεγγύη… τι σημαίνουν για σας; Διότι για κάποιους ανθρώπους δεν είναι απλά λέξεις, αλλά η κινητήριος δύναμη που θα μας οδηγήσει σε μια νέα κοινωνία βιωσιμότητας και αυτάρκειας. Αυτός είναι κι ο στόχος του εγχειρήματος Σπιθάρι που διοργανώνεται στον Μαραθώνα στις 12 με 14 Ιουνίου.

Tι είναι το εγχείρημα Σπιθάρι στον Μαραθώνα;

Είναι ένα ανοικτό εγχείρημα Βιωσιμότητας και Aυτάρκειας. Ανοικτό εγχείρημα διότι θέλουμε να είμαστε ανοικτοί και προσβάσιμοι προς όλους και συγχρόνως θεωρούμε τη συνεργασία με όμορες ομάδες σημαντική για το εγχείρημα. Η Βιωσιμότητα και Αυτάρκεια αποτελούν βασικούς πυλώνες του εγχειρήματος διότι η αρμονική σχέση με τη φύση και συγχρόνως η ικανοποίηση όλων των αναγκών είναι παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν μια άλλη κοινωνία που θα έχει τις βάσεις της στη συν-δημιουργία τη συνεργατικότητα και την αλληλεγγύη.Και υποστηρίζουμε πως αυτή η νέα κοινωνία είναι εφικτή.

Πώς λειτουργεί;

Το ανοικτό εγχείρημα Σπιθάρι αποτελείται από μόνιμα και συνεργαζόμενα μέλη όπου ο καθένας μπορεί να αναλαβει να φέρει εις πέρας ένα project.H διαδικασία λήψης αποφάσεων είναι η ορθολογική συναίνεση με την έννοια ότι στις τακτικές συναντήσεις γίνεται προσπάθεια να υπάρξει ομοφωνία.Επίσης, ανά εποχές,μας επισκέπτονται άτομα από Ελλάδα και εξωτερικό και προσφέρουν εθελοντική εργασία.

Έχετε οργανώσει το δεύτερο τριήμερο Αλληλεγγύης, Δημιουργίας και Βιωσιμότητας. Τι ακριβώς έχετε ετοιμάσει; Στόχος του είναι η διατήρηση αλλά και δημιουργία και εξέλιξη και άλλων βιώσιμων οικο-εγχειρημάτων;

Σε συνεργασία με ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Συνεργατικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διοργανώνεται φέτος στο Σπιθάρι το 2ο τριήμερο Αλληλεγγύης, Δημιουργίας και Βιωσιμότητας.Το φεστιβάλ αυτό θα επικεντρωθεί κυρίως στις τέχνες (μουσική χωρός,εικαστικά),την αυτοβελτίωση (γιόγκα,διαλογισμός,επικοινωνία κλπ) και σε πρακτικά εργαστήρια κατασκευών ή μεταποίησης.(κατασκευή ανεμογεννήτριας,ηλιακού αερόθερμου,κηραλοιφές,κλπ). Στόχος είναι να περάσουμε όμορφα αλλά και να επικοινωνηθεί γνώση που θα χρησιμεύσει και σε άλλες ανάλογες προσπάθειες συλλογικές αλλά και ατομικές.

Σε ποιους απευθύνεται το φεστιβάλ; Ποιους θέλετε να προσελκύσετε;

Το φεστιβάλ απευθύνεται σε όσους νιώθουν ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός,σε όσους θέλουν να μάθουν τρόπους να αυτοδιαχειριστούν τη ζωή τους και σε όσους απλά θέλουν να περάσουν όμορφα. Επιπλέον στόχος του φεστιβάλ είναι να δημιουργήσει τις προυποθέσεις αυτές που θα προσελκύσει άτομα που ίσως να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν ενεργά στο εγχείρημα Σπιθάρι.

Ποιοι και πώς μπορούν να συμμετέχουν;

Μπορούν να συμμετάσχουν άτομα
• Που ασχολούνται με όποιο στάδιο της τροφικής αλυσίδας (Βιοκαλλιεργητές,μεταποιητές,αυτοδιαχειριζόμενες συλλογικότητες εστίασης).
• Καλλιτέχνες.(Μουσικοί,ζωγράφοι,ηθοποιοί)
• Άτομα που ασχολούνται με την αυτοβελτίωση γενικά.(Γιόγκα,εργαλεία επικοινωνίας,Ται Τσι κλπ)
• Άτομα που κατέχουν γνώση που αφορά την αυτοδιαχείριση της ζωής μας και επιθυμουν να την μοιραστούν.(Εναλλακτικές θεραπείες,μικρές ιδιοκατασκευές κλπ)

Να σημειώσουμε πάντως ότι θα προσφέρετε μια ομαδική υπαίθρια γιορτή, όπου οι επισκέπτες θα έχουν μαζί τους σκηνές για να κατασκηνώσουν και θα συμμετέχουν σε εργαστήρια αυτοδιαχείρισης της τροφής, της υγείας και της ενέργειας, καλλιτεχνικά βιωματικά εργαστήρια καθώς και εργαστήρια για το σώμα και την έκφραση;

Ναι το φεστιβάλ θα έχει και το χαρακτήρα κάμπινγκ.Οι επισκέπτες καλούνται να κατασκηνώσουν και να συμμετέχουν ενεργά στα εργαστήρια και όχι απλά να είναι θεατές.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here