Σπίρτζης: Ο Στέλιος Παππάς, πατέρας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, πρόεδρος στο νέο ΟΑΣΘ-Το μήνυμα είναι σαφές, δεν παίζουμε

ΦΩΤΟ: ΙΝ ΤΙΜΕ/Δ. ΤΟΣΙΔΗΣ

Ο πατέρας του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Στέλιος Παππάς, είναι ο πρόεδρος της νέας διοίκησης του ΟΑΣΘ, την οποία ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.

Ο κ. Σπίρτζης είπε ότι η τοποθέτηση του κ. Παππά έχει τη δική της σημειολογία και τόνισε: «Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και είναι κεντρική επιλογή, το κεντρικό μήνυμα. Για αυτό και μπαίνει ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά».

Ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΣΘ, το οποίο έχει ως σκοπό την εκκαθάριση του οργανισμού, καθώς και τις διοικήσεις, του δημόσιου εποπτικού ΟΣΕΘ που θα αντικαταστήσει τον πρώην ΣΑΣΘ και τον ΑΣΥΘ που θα έχει την ευθύνη της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης.

Οι νέες διοικήσεις περιλαμβάνουν επιστήμονες, τεχνικούς, νομικούς, εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη μαζί με τα στελέχη των νέων διοικήσεων θα επισκεφθεί τον ΣΑΣΘ και τον ΟΑΣΘ, προκειμένου να γίνει η ανάληψη των νέων καθηκόντων τους.

«Σήμερα, ξεκινάμε την προσπάθεια μαζί με τους Θεσσαλονικείς, τους φορείς της πόλης, την τοπική αυτοδιοίκηση, να οικοδομήσουμε, μετά από δεκαετίες, δημόσιες, κοινωνικές, αστικές συγκοινωνίες στην υπηρεσία του πολίτη και όχι στην υπηρεσία της υψηλής και εγγυημένης κερδοφορίας κάποιου» είπε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Σπίρτζης δήλωσε χαρακτηριστικά:

Εμείς φιλοδοξούμε οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης να ανήκουν στην Θεσσαλονίκη. Το μετρό να ολοκληρωθεί και να ξεκινήσει την δοκιμαστική του λειτουργία το 2019. Τα λεωφορεία και ο ΟΑΣΘ, να γίνει μια προσπάθεια της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, των φορέων της Θεσσαλονίκης,  επιτέλους να αποκτήσουν τον κοινωνικό, τον περιβαλλοντικό και τον αναπτυξιακό χαρακτήρα που πρέπει να έχουν. Πλέον τα λεωφορεία ανήκουν στον ελληνικό λαό και ο ΟΑΣΘ στους Θεσσαλονικείς και αυτό είναι και το πνεύμα των τοποθετήσεων που έγιναν.

Τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΣΘ θα εκκαθαρίσουν τον οργανισμό, θα λειτουργήσουν δηλαδή ως εκκαθαριστές, θα λειτουργήσουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα και ως λειτουργοί και θα προετοιμάσουν την μετάβαση στο νέο φορέα.

Τα μέλη του ΔΣ του ΟΑΣΘ, που θα προχωρήσουν στις παραπάνω ενέργειες είναι:

Πρόεδρος του ΟΑΣΘ, ο κ.  Στέλιος Παππάς και αυτό έχει την δική του σημειολογία. Δεν θα παίξουμε με την εκκαθάριση του ΟΑΣΘ και είναι κεντρική επιλογή και κεντρικό μήνυμαΓια αυτό και μπαίνει ένα ιστορικό στέλεχος του χώρου με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά.

Διευθύνων σύμβουλος είναι ο  Σάββας Παναγιωτίδης πολιτικός μηχανικός.

Μέλη του ΔΣ είναι: ο Ακρίτας Καϊδατζής, νομικός – πανεπιστημιακός, ο Μανώλης Λαμτζίδης, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, με γνωστούς αγώνες για αυτά που ζούσαν οι Θεσσαλονικείς από τον ΟΑΣΘ, η Όλγα Γιάννη, δημοσιογράφος, η Καλυψώ Γούλα, δικηγόρος, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Γαβριήλ Αβραμίδης Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο Φώτης Μπίμπασης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, που θα τον υποδείξουν οι ίδιοι. Πρέπει να τον εκλέξουν σύμφωνα με τον νόμο.

Τα μέλη του ΔΣ του εποπτεύοντα φορέα, του σχεδιασμού, του Οργανισμού Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ).

Πρόεδρος ο Κωνσταντίνος Αμπατζάς δικηγόρος, νέος άνθρωπος είναι, διευθύνων σύμβουλος ο συνάδελφος μηχανικός Ιωάννης Τσιωνάς, από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μέλη του ΔΣ ο οικονομολόγος Δρόσος Δρόσος, ο τραπεζικός Αντώνιος Ελευθεριάδης, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Κιτικίδης, ο Ευστάθιος Αβραμίδης περιφερειακός σύμβουλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας, ο Θανάσης Παππάς αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, που δεν έχει κάνει μέχρι στιγμής την τιμή να μας στείλει εκπροσώπους.

Καταλαβαίνετε όλοι ότι ακόμη και σε αυτή την στάση μάλλον δικαιώνεται η Κυβέρνηση. Όταν το στείλει θα συμπληρωθεί.

Να σας πω επίσης, για να μην αρχίσουμε πάλι , κάποιοι μάλλον γιατί δεν είναι για όλους, ότι ψάχνουμε τον υπουργό και χάθηκε και δεν τον βρίσκουμε, κάτι τέτοια διαβάζω παράξενα τις τελευταίες μέρες, τα μέλη του ΔΣ της ΑΣΥΘ, τα οποία όμως θα ανακοινωθούν και θα αποφασιστούν μετά την δημοσίευση του ΦΕΚ, του υπερκείμενου φορέα, γιατί αυτός ο φορέας ανήκει στον υπερκείμενο, τον ΟΣΕΘ.

Μέλη του ΔΣ είναι η κ. Κική (Κυριακή)  Αραβίδου, μηχανικός, την ξέρετε από το ΤΕΕ,  ο Ιάκωβος Σαρηγιάννης επίσης μηχανικός από το χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Βαγγέλης Ζαρκάδης, οικονομολόγος, από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, επειδή ακούγαμε κιόλας ότι θα είναι μονοκομματικές οι διοικήσεις,  ο Γιώργος Τοζίδης, κι αυτόν τον ξέρετε Οικονομολόγος, με αγώνες για τον ΟΑΣΘ και για τα κοινά της πόλης, ο Φίλιππος Γκανούλης μηχανικός με αρκετούς αγώνες στο περιβάλλον και ο Δημήτρης Αργυρόπουλος, γνωστός φωτορεπόρτερ και φωτογράφος και της πόλης και της χώρας. Αν θυμάμαι καλά έχει καλύψει και το δικαστήριο της υπόθεσης Λαμπράκη, ως σημειολογία και δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ.

Θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες μια επιτροπή ατόμων με ειδικά προβλήματα και ειδικών για άτομα με ειδικά προβλήματα, που θα παίξει συμβουλευτικό ρόλο στους δύο φορείς και όταν συγκροτηθεί και ο τρίτος, στον τρίτο.

Επίσης με απόφαση μου, οι Πρόεδροι και Διευθύνοντες Σύμβουλοι των φορέων αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα συγκροτηθούν σε  μια επιτροπή  ώστε να υπάρχουν κοινές διαδικασίες, κοινή κοινωνική πολιτική. Δεν μπορεί και η Θεσσαλονίκη να μην μετακινεί με αξιοπρέπεια και δωρεάν τους ανέργους, να μην δίνουν τα λεωφορεία τους και τα μηχανήματα ρέστα, να μην υπάρχει ενιαίος σχεδιασμός, να μην υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα. Πολύ σύντομα επιτέλους η κοινωνία της Θεσσαλονίκης θα τα ζήσει.

Για να μην υπάρχει καμία απορία τα δεδουλευμένα των εργαζομένων θα δοθούν. Έχει γίνει αίτημα ήδη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Άρα είναι θέμα λίγων ημερών για να τακτοποιηθεί και αυτό το ζήτημα.

 Να σας ενημερώσω ότι αύριο οι νέες διοικήσεις, μαζί με εμένα, θα πάνε στους φορείς και θα ξεκινήσουν την προσπάθεια μαζί με τους Θεσσαλονικείς, τους εργαζόμενους και τον εξοπλισμό που έχει απομείνει και θα παραλάβουν, να αρχίσουν να οικοδομούν τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, που ανήκουν στον ελληνικό λαό.

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here