Spiegel για Ελλάδα: Πιθανή η οικονομική ανάκαμψη νωρίτερα από άλλες χώρες

Στον «επιτυχημένο δρόμο της Ελλάδας μέσα στην κρίση» αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Der Spiegel και εξηγεί τις παραμέτρους που οδήγησαν στα θετικά αποτελέσματα της χώρας στη μάχη με την πανδημία του κοροναϊού.

Το κείμενο πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας , παρά τους  αρνητικούς παράγοντες όπως  : Tiς ανεπάρκειες του εθνικού συστήματος υγείας, μετά από τις δραστικές περικοπές τριών μνημονίων, το γηρασμένο πληθυσμό, την αδύναμη οικονομία, αλλά και την δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των πολιτικών, καθώς και των κρατικών θεσμών.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά, προς έκπληξη πολλών, διαπιστώνει το Spiegel και δεν αποκλείει η Ελλάδα να κάνει και πάλι την έκπληξη σε οτι αφορά την ταχύτητα ανάρρωσης της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, «παρά τις αντιξοότητες και τις προσδοκίες των περισσότερων ειδικών, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει απροσδόκητα καλά την πανδημία του κορονοϊού», αν και είχε τις προϋποθέσεις σοβαρής κρίσης, λόγω των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του γηρασμένου πληθυσμού της.

Υπήρχαν όλα τα υλικά για την καταστροφή, αλλά…

«Φαινόταν ότι υπήρχαν όλα τα υλικά για μια καταστροφή. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και παραθέτει τα στοιχεία κρουσμάτων και θυμάτων από τον ιό. Δημοσιεύει μάλιστα διάγραμμα που συγκρίνει τα κρούσματα της Covid-19 και τους θανάτους σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.

«Για αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα έλαβε επαίνους από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις και διεθνή ΜΜΕ» σημειώνει.

Οι 4 λόγοι για την απροσδόκητη επιτυχία

«Η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί σε τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες», συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «άκουσε ήδη από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις Ελλήνων επιστημόνων και διαβουλεύτηκε με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος», διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Υγείας του London School of Economics. «Ορισμένοι με χαρακτήρισαν τρομοκράτη επειδή σήμανα τόσο νωρίς συναγερμό. Ευτυχώς η ελληνική κυβέρνηση άκουσε τους προβληματισμούς μου και άλλων ειδικών και έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά», είπε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε γρήγορα πολιτικές αποφάσεις. Στις 27 Φεβρουαρίου, μία μέρα μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος της Covid-19 στην Ελλάδα η κυβέρνησή του απαγόρεψε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Στις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία, ακολούθησαν σύντομα οι κινηματογράφοι, τα καταστήματα, τα μουσεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι ναοί. Διεθνείς πτήσεις απαγορεύτηκαν, έκλεισαν τα σύνορα κι όλοι οι Έλληνες υποχρεώνονταν να ενημερώνουν με SMS όποτε ήθελαν να βγουν από τα σπίτια τους.

«Αν είχαμε καθυστερήσει μια εβδομάδα, η Ελλάδα θα είχε μπει σε μια παρόμοια κατάσταση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία», δηλώνει σχετικά ο κ.Μόσιαλος.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here