Σπάνια νευροπαραλυτική ουσία δηλητηρίασε τον πρώην κατάσκοπο και την κόρη του

Με νευροπαραλυτικό παράγοντα δηλητηριάστηκαν ο Ρώσος Σεργκέι Σκρίπαλ και η κόρη του Γιούλια, στο Σόλσμπερι της νοτιοανατολικής Βρετανίας, όπου ζούσαν από τότε που αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατάσκοποι των Βρετανών και ζήτησαν άσυλο στη Βρετανία.

Ο πρώην κατάσκοπος και η κόρη του βρέθηκαν προ τριημέρου σε κωματώδη κατάσταση σε ένα παγκάκι και  νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο 66χρονος  Σκρίπαλ υπηρετούσε στην στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας, όμως το 2006 καταδικάστηκε ως προδότης γιατί αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατάσκοπος των Βρετανών. Ο πρώην συνταγματάρχης των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε ομολογήσει  ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995 και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών το 2006.

Φυλακίσθηκε,  αλλά βρήκε καταφύγιο στη Δύση  όταν έγινε ανταλλαγή κατασκόπων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, το 2010. Μαζί του στη Βρετανία πήρε τότε και την κόρη του.

Η Ρωσία αρνείται φυσικά κάθε ανάμειξη στην αποπειρα δολοφονίας, όμως δεν είναι και ακριβώς αυτονόητο ότι «τον έφαγαν» οι Ρώσοι, καθώς ο ίδιος ναι μεν έλεγε ότι «δεν θα με αφήσουν ήσυχο» και «κινδυνεύει η ζωή μου», αλλά παράλληλα  διέδιδε πως «η υποθεση ήταν στημένη» και άφηνε να εννοηθεί  ότι «άλλοι έδιναν πληροφορίες στους Δυτικούς».

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here