Σουδάν: Προς σχηματισμό πολιτικής κυβέρνησης

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο Σουδάν καθώς λίγες ώρες μετά την παραίτηση του επικεφαλής του πραξικοπήματος Άχμεντ Αουάντ Ιμπν Αούφ κάτω από τη λαϊκή πίεση, ο νέος ηγέτης του μεταβατικού στρατιωτικού συμβουλίου Αμπντέλ Φατάχ αλ Μπουρχάν Αμπντελραχμάν δήλωσε ότι μία πολιτική κυβέρνηση θα μπορούσε να σχηματιστεί μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης. Ο Αμπντελραχμάν δεν διευκρίνισε πότε θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις απλώς αρκέστηκε να πει ότι η μεταβατική περίοδος θα έχει μέγιστη διάρκεια δύο ετών.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, ο διάδοχος του Άχμεντ Αουάντ Ιμπν Αούφ, δήλωσε πως ακυρώνει τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, ενώ διέταξε την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων που είχαν φυλακιστεί υπό το πλαίσιο εφαρμογής νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης, από τον εκδιωγμένο πρόεδρο Ομάρ αλ-Μπασίρ.

Δύο παραιτήσεις

Είχαν προηγηθεί διαρκείς διαδηλώσεις που πέτυχαν την παραίτηση του επικεφαλής του πραξικοπήματος Άχμεντ Αουάντ Ιμπν Αούφ, μία μέρα αφότου ορκίστηκε, αλλά και του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ιμπν Αούφ είναι αμφισβητούμενο πρόσωπο, οι ΗΠΑ τον έχουν συμπεριλάβει σε «μαύρη λίστα» ως επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Σουδάν και εξαιτίας του ρόλου στη σύγκρουση του Νταρφούρ, ενώ από το 2015 ήταν υπουργός Άμυνας και από τον Φεβρουάριος αντιπρόεδρος του Μπασίρ.

Την παραίτηση του αρχηγού των υπηρεσιών ασφαλείας και πληροφοριών του Σουδάν, Σάλαχ Γκος, ανακοίνωσε η δημόσια τηλεόραση της χώρας.

Οι διαδηλωτές δέχτηκαν με ενθουσιασμό την είδηση και φώναζαν: «Έπεσε κι ο δεύτερος!»

Αν και αυτή η εξέλιξη δεν είναι όλα όσα ζητούν οι πολίτες, που επιθυμούν τη μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία, αλλά και διευρυμένες μεταρρυθμίσεις, έγινε δεκτή με ενθουσιασμό, καθώς θεωρήθηκε κίνηση καλής θέλησης της χούντας (στρατιωτικό συμβούλιο) και διάθεση για διάλογο με τους πολίτες.

Επίσης, το στρατιωτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι ο ανατραπείς πρόεδρος Ομάρ Αλ Μπασίρ θα δικαστεί στο Σουδάν και δεν θα εκδοθεί ώστε δικαστεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με την κατηγορία της γενοκτονίας.

Στρατιώτες πανηγυρίζουν στο δρόμο πάνω σε τανκς πυροβολώντας στον αέρα.

AP PHOTO

Ο Ομάρ Αλ Μπασίρ ανατράπηκε έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία, ως αποτέλεσμα των διαδηλώσεων που ήταν σε εξέλιξη στο Σουδάν από τις 19 Δεκεμβρίου, με αφορμή τον τριπλασιασμό της τιμής του ψωμιού, αλλά εξελίχθηκαν σε κίνημα κατά της κυβέρνησης Μπασίρ.

Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ δεν υπάκουσαν στην απαγόρευση κυκλοφορίας που επέβαλε η χούντα και παρέμειναν στην αυτοσχέδια κατασκήνωσή τους στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών και των μαζικών διαδηλώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση Σουδανών γιατρών, έχουν χάσει τη ζωή του 26 άνθρωποι ενώ ακόμη 150 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων οι 15 σοβαρά.

Print Friendly, PDF & Email

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here